BPM vanaf 1 juli 2020 op basis van WLTP-testmethode

vrijdag 12 juli 2019 Marcel Slofstra 106x gelezen

De Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) zal vanaf 1 juli 2020 gebaseerd zijn op de CO2-uitstoot volgens de nieuwe WLTP-testmethode. Dat meldt staatssecretaris Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Sinds 1 september 2018 is de WLTP-testcyclus al verplicht voor alle nieuw verkochte auto's. De staatssecretaris geeft aan dat de BPM-tarieven pas vanaf dan budgetneutraal worden omgerekend op basis van onderzoek van TNO. In overleg met de autobranche komt er een ruime overgangsperiode zodat de sector voldoende tijd heeft om zich er op voor te bereiden.

 

De WLTP vervangt de NEDC-testmethode en geeft een realistischer beeld van de CO2-uitstoot van nieuwe auto's. Omdat de CO2-uitstoot in de nieuwe test veelal hoger uitvalt dan bij de oude test, valt het bedrag aan BPM ook hoger uit, gemiddeld zo'n 800 tot 2000 euro.

 

Aan de hand van de onderzoeksresultaten van TNO worden de CO2-tarieven van de BPM per 1 juli 2020 daarom zodanig naar beneden bijgesteld, dat de BPM-opbrengst alleen als gevolg van de nieuwe testmethode niet zal stijgen. Ook de gemiddelde BPM per auto zal naar verwachting ongeveer hetzelfde blijven. Wel kan het zijn dat de BPM op sommige auto’s hoger wordt terwijl de BPM op andere auto’s lager wordt.

 

De autobranche vraagt de overheid om de BPM-tabel al eerder aan te passen, omdat de BPM volgens de branche al in 2018 en 2019 gestegen zou zijn als gevolg van de nieuwe testmethode. Deze stelling wordt door TNO overigens tegengesproken. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de BPM toename het gevolg is van het feit dat nieuw verkochte auto’s in deze jaren gemiddeld vervuilender zijn, doordat zij gemiddeld zwaarder zijn en meer motorvermogen hebben.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 10 tot 17 van 383

1 2 3 4 5 6

Artikelen 10 tot 17 van 383

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.