Consultatie wetsvoorstel implementatie Telecomcode

vrijdag 9 augustus 2019 Jan Willem Kerssies 153x gelezen

Op 16 juli 2019 is de consultatie van het wetsvoorstel implementatie van de nieuwe telecomrichtlijnen ( Telecomcode) gestart. Dit wetsvoorstel heeft grote gevolgen voor het eigendomsrecht van gemeenten. In de Telecomcode is de verplichting op genomen voor overheidsinstanties om infrastructuur en openbare gebouwen ter beschikking te stellen aan aanbieders ten behoeve van de uitrol van 5G.

Aanbieders kunnen voor de plaatsing van toegangspunten met klein bereik (small cells) aan overheidsinstanties vragen om gebruik te maken van hun fysieke infrastructuur (zoals openbare gebouwen, lantaarnpalen, verkeerslichten, bushokjes). De implementatie van dit artikel leidt tot de invoeging van een nieuw hoofdstuk 5C in de Telecommunicatiewet.

Bevoegdheid
Verder regelt de Telecomcode dat bestuursorganen (met name gemeenten) colocatie (gezamenlijk gebruik van een locatie) en gedeeld gebruik kunnen opleggen van bijvoorbeeld antenne-opstelpunten vanwege stedenbouwkundige of planologische doelstellingen. Deze bevoegdheid wordt in het wetsvoorstel opgenomen in verband met de toekomstige uitrol van 5G, hetgeen kan leiden tot extra plaatsing van antennes. Om de impact op het straatbeeld te verkleinen hebben bestuursorganen de mogelijkheid om colocatie en gedeeld gebruik op te leggen.
 
Via deze link kunnen partijen reageren op het wetsvoorstel. Op deze site tref je ook alle stukken aan, waaronder het wetsvoorstel en de toelichting.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 10 tot 10 van 10

1 2 3 4

  • Reisgedrag 100 Rotterdammers onder de loep Reisgedrag 100 Rotterdammers onder de loep De gemeente Rotterdam heeft het reisgedrag van 100 Rotterdammers in beeld gebracht. De deelnemers uit een representatieve, diverse groep, uit verschillende Rotterdamse wijken,... 11 november Marcel Slofstra

Artikelen 10 tot 10 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.