Delft krijgt energiezuinig station

vrijdag 11 januari 2019 Jan Willem Kerssies 67x gelezen

Station Delft-Zuid gaat volledig in zijn energie voorzien, als eerste in Nederland. Het station krijgt onder meer een dak van zonnepanelen.

Vandaag geeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW samen met de gemeente Delft en spoorbeheerder ProRail groen licht voor de start van de werkzaamheden op het station, dat vanaf eind 2019 Delft Campus gaat heten. 

Volledig energieneutraal
Staatssecretaris Van Veldhoven: "Met de verbouwing- en de overkapping van het station slaan we twee vliegen in één klap: reizigers op het perron verregenen straks niet meer en het station wordt door het dak, dat in feite één groot zonnepaneel wordt, volledig energieneutraal. Delft Campus loopt straks voorop op weg naar de duurzame toekomst van ons land!"

Omdat het stationsdak zelf gemaakt is van zonnepanelen kan nog meer energie worden opgewekt dan met reguliere daken waar zonnepanelen op liggen. De opgewekte energie wordt benut voor de verlichting, liften en apparatuur op het station.

Toegankelijk
Het nieuwe station Delft Campus wordt door de komst van liften straks ook toegankelijk voor reizigers met een beperking. Reizigers die geen trap kunnen lopen, moeten nu nog omreizen. Door de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers wordt de Technische Universiteit Delft ook beter bereikbaar, een langgekoesterde wens van de studenten en medewerkers van de universiteit. Het duurzame station moet in 2023 zijn opgeleverd. De kosten voor het dak van zonnepanelen bedragen 2,4 miljoen euro. Hiervan neemt de gemeente Delft 1,8 miljoen euro voor rekening. De rest wordt bijgelegd door de Rijksoverheid.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

  • Ontmoetingsplekken: broedplaatsen voor burgerinitiatief Ontmoetingsplekken: broedplaatsen voor burgerinitiatief Heeft u het leerboek 'Slimme en Gezonde Stad' al in huis? In dit boek komen aspecten rondom het thema slim en gezond wonen én leven aan bod. In dit artikel gaan we in op... 11 september Marcel Slofstra
  • Omzet transportsector opnieuw toegenomen Omzet transportsector opnieuw toegenomen Ook in het tweede kwartaal van dit jaar is de omzet van de transportsector toegenomen. De sector liet een groei van 3,7 procent zien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.... 11 september Marcel Slofstra
  • Opschaling West-Brabant Corridor Opschaling West-Brabant Corridor De West-Brabant Corridor, een initiatief van GVT, MCT, OCT en de Havenbedrijven Rotterdam en Moerdijk, zal binnenkort worden opgeschaald. Meer verladers en vervoerders kunnen... 10 september Marcel Slofstra

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.