Eerste elektrische fiets met brandstofcel commercieel beschikbaar

donderdag 29 augustus 2019 Marcel Slofstra 255x gelezen

Het Franse Pragma Industries heeft een elektrische fiets op de markt gebracht die werkt met een brandstofcel in plaats van de gebruikelijke lithium-accu.

Het bedrijf is het eerste bedrijf dat een fiets op waterstof te koop aanbiedt. De fiets heeft een actieradius van 135 tot 150 kilometer, afhankelijk van het soort gebruik en de weersomstandigheden. De fiets betrekt de stroom niet uit een normale accu, maar uit een waterstofbrandstofcel. 'Opladen' is een kwestie van waterstof tanken en kan in ongeveer twee minuten. De fiets gebruikt de waterstof uit de brandstofcel om energie op te wekken voor de elektrische aandrijving.

 

Waterstof tanken

 

In tegenstelling tot een gewone elektrische fiets, kan de waterstoffiets niet thuis opgeladen worden. Waterstof kun niet bij elk tankstation getankt worden - in Nederland kan dat momenteel in Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem. Wel zijn er diverse nieuwe waterstoftankstations gepland: in Den Haag moet dit jaar nog een tankstation geopend worden en er zijn tankstations met een waterstofvulpunt gepland in Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Utrecht en in de stad Groningen.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.