IenW en Mobiliteitsalliantie starten pilots alternatief vervoer en betaling

donderdag 21 november 2019 Marcel Slofstra 166x gelezen

De Mobiliteitsalliantie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat starten vijf pilots om kennis en ervaring op te doen over alternatief vervoer en alternatieve betalingswijze. Eind dit jaar en begin 2020 moeten de eerste twee van de vijf pilots van start gaan.

Voor het project is 1 miljoen euro beschikbaar. De pilots moeten meer inzicht geven in alternatief vervoer en betalingsverkeer, zodat gebruikers meer flexibiliteit ervaren.

 

In juni 2019 presenteerde de Mobiliteitsalliantie haar Deltaplan Mobiliteit. De Mobiliteitsalliantie bestaat uit 25 partners, waaronder NS, RAI-vereniging, Fietsersbond, ANWB en BOVAG. Het plan bestaat uit een totaal van 56 miljard euro aan investeringen in mobiliteit en infrastructuur.

 

 

Pilots
In het Deltaplan staat een aantal pilots omschreven die de Mobiliteitsalliantie dit jaar en volgend jaar in samenwerking met het ministerie van IenW wil opstarten, om inzicht te krijgen op welke manier reizigers kunnen worden geprikkeld hun gedrag te veranderen. De eerste pilot moet nog dit jaar starten, de tweede begin volgend jaar. Dit zijn de pilots ‘verhandelbare parkeerrechten’ en ‘variabele bijtelling voor leaserijders’.

 

Parkeerrechten

Er gaat een onderzoek van start om na te gaan wat het effect is van schaarste in parkeervoorzieningen op het gebruik van de auto. Deelnemers aan deze pilot krijgen parkeerrechten om gebruik te maken van het parkeerterrein van het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. Door middel van een digitale marktplaats kunnen de parkeerrechten onderling worden verhandeld. Automobilisten worden hierdoor geprikkeld om meer na te denken over hun reisgedrag en gestimuleerd deze anders in te richten. De eerste resultaten van het onderzoek worden in februari volgend jaar verwacht.

 

Variabele bijtelling

De tweede pilot start in januari 2020 en wordt uitgevoerd door de Vereniging voor Zakelijk Rijders (VZR). In deze pilot wordt onderzocht of het variabel maken van de bijtelling van invloed is op het aantal gereden privékilometers van de berijder. Automobilisten worden met een prijsprikkel gestimuleerd om na te denken over hun reisgedrag dat direct van invloed is op hun eigen portemonnee en het gebruik van de auto.

 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 8 van 389

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 8 van 389

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.