‘Ik zet de mensen in een super handige ja-stand’

dinsdag 17 september 2019
timer 3 min

“Een goede keus om ons in de ochtend te programmeren”, complimenteert Pepijn Lagerwey de congresorganisatie van het nationaal verkeerskundecongres. In zijn plenaire clinic Omdenken wil hij de congresbezoekers in de ja-stand zetten. “Een super handige stand in je hoofd om maximaal profijt te halen uit de congresdag.”

Omdenken is geen kunstje, maar een filosofie, zegt trainer Pepijn Lagerwey. “Iedereen kan het toepassen, want hoe verschillend we als mens ook zijn, in de basis zijn we gelijk. De voorbeelden die ik geef, samen met een acteur, zijn voor iedereen begrijpbaar. Het is een manier van denken, een mindset, waarmee we als mens zoveel makkelijker problemen kunnen herkennen, er waar mogelijk een mogelijkheid van kunnen maken en zo zoveel sneller vooruit kunnen komen. “

Van een probleem een mogelijkheid maken
Omdenken is een concreet handvat om van een probleem een mogelijkheid te maken. Het start met het scheiden van verwachtingen en feiten. Hierdoor wordt het veel makkelijker om simpele problemen bij de kern op te lossen. Ik hoor een kraan druppen. Is dat een feit? Ja. Kan ik dat oplossen? Als ik het rubbertje vervang is het probleem opgelost. Is mijn vrees dat mijn vrouw weer te laat zal zijn een feit?  Nee? Dat is een verwachting. Het probleem ligt niet bij haar, het is mijn eigen probleem dat ik zelf creëer. Zit ik in de file en kom ik nu zelf te laat? Dan kan ik mijn verwachting op tijd te komen, niet omzetten in een feit. Eveneens kan ik het feit dat ik stil sta, niet veranderen. Shit. Wat dan? Ik kan nu twee kanten op denken: Ja maar, nu kom ik te laat… en verlies mezelf in verwachtingen. Of, ik denk om en maak van mijn probleem een oplossing: Ja en, nu ik toch in de file sta…”

Hogere kunst
“Omdenken is de hogere kunst, het zal mij niet lukken om de hele zaal tijdens deze clinic concreet te laten omdenken, dat is namelijk knap lastig, maar ik laat de mensen er wel aan proeven. En ik zet ze in ieder geval in de ja-stand. De stand waarin het mensen lukt om feiten te accepteren zoals ze zijn. Zo kunnen zij in de volgende sessies die dag - als ze alle verwachtingen hebben gescheiden van het feit dat ze nog niet weten wat een ander gaat vertellen -  actief luisteren en doorvragen over feiten. Zo kun je het maximale leren op een congresdag.

Ons optreden op 31 oktober is geslaagd als mensen aan het eind van de dag zeggen: ‘Omdenken vanochtend was leuk, amusant en ontregelend, maar inhoudelijk heb ik er de rest van de dag ook echt wat aan gehad’.

Pepijn Lagerwey op het NVC 2019
Pepijn Lagerwey studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag voor dirigent, componist, altviolist en pianist, en studeerde in 2004 af als kunstmanager aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij werkt sinds 2008 als trainer bij Omdenken.

Clinic NVC
Op 31 oktober geeft Pepijn Lagerwey, samen met acteur Joop Bonekamp, een Omdenken-clinic (plenair) op het Nationaal verkeerskundecongres in The Hague Conference Center (New Babylon) in Den Haag. 

Meer informatie over Omdenken

Meer informatie over het Nationaal Verkeerskundecongres

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.