Investeringen in fiets en ov gunstig bij aanpak stikstofproblematiek

donderdag 21 november 2019 Marcel Slofstra 161x gelezen

CE Delft en Move Mobility hebben in opdracht van Milieudefensie onderzoek gedaan naar de invloed van investeringen in fiets en openbaar vervoer. Uit het onderzoek blijkt dat investeringen in fiets en ov de potentie hebben stikstofdioxide-uitstoot met 4 tot 8 procent te doen afnemen.

CE Delft en Move Mobility deden onderzoek in de regio Groningen-Assen en in de regio Tilburg. Daar bleek dat de bereikbaarheid van burgers een factor drie tot vier verbeterde bij investeringen in fiets en ov, vergeleken met investeringen in auto. De uitstoot van broeikasgassen neemt met 5 tot 15% af, stikstofdioxide en fijnstof met 4 tot 8%. 

 

Win-win 

 “Dit is echt een win-winsituatie”, zegt Bram van Liere (Milieudefensie). “Investeren in duurzaam verkeer werkt beter dan in vervuilend verkeer en dat is goed nieuws voor onze longen, onze natuur en ons klimaat.”

Bijkomend voordeel is ook een betere bereikbaarheid voor automobilisten; als meer mensen kiezen voor fiets of ov, ontstaat er ook meer ruimte op de weg. Conclusie van het onderzoek is dat in alle gevallen investeringen in openbaar vervoer en fiets rendabeler blijken in termen van bereikbaarheid, milieukwaliteit, en druk op de openbare ruimte.

 
Nieuw verkeersmodel
De onderzoekers ontwikkelden een nieuw multimodaal verkeersmodel waarin investeringen tot in detail konden worden doorgerekend hoe het de bereikbaarheid verbeterde van verschillende mensen en buurten. Dus de tijd van deur tot deur met de fiets, auto of trein, of een combinatie van vervoersmiddelen.
 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 8 van 389

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 8 van 389

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.