Nederlanders positief over deelvervoer

maandag 17 juni 2019 Marcel Slofstra 103x gelezen

Nederlanders staan positief tegenover deelvervoer en Mobility as a Service, blijkt uit de Kwartaalmonitor Duurzaamheid van ABN AMRO. De kwartaalmonitor is een onderzoek onder 1000 inwoners van Nederland.

 

Voorwaarden

Uit de kwartaalmonitor en de gesprekken die gevoerd zijn blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders open staat voor een vervoersabonnement en ook bereid is daar voor te betalen. Daarbij stellen de ondervraagden wel dat de dienst vervoer moet bieden 'van deur tot deur'. 64 procent van de Nederlands blijkt bereid het vervoersgedrag te heroverwegen als aan de juiste voorwaarden voldaan wordt.

 

Huidige alternatieven niet goed genoeg

Uit het onderzoek blijkt ook dat de huidige alternatieven voor de eigen auto, motor of fiets nog niet goed genoeg zijn. Het openbaar vervoer is te duur en biedt te weinig mogelijkheden om van deur tot deur te reizen. Deelvervoer is niet altijd in de directe omgeving beschikbaar. Als deze obstakels worden weggenomen, is de potentie van MaaS echter groot. Met het huidige aanbod staat 15 procent van de Nederlanders namelijk nu al open voor dit model, zo blijkt uit het onderzoek van ABN AMRO. Een meerderheid van deze groep is bereid 200 euro per maand uit te geven aan een abonnement. Dat zou goed zijn voor een omzet van 4,8 miljard euro per jaar .

 

Krachten bundelen
Volgens ABN AMRO moeten vervoerders hun krachten bundelen om van MaaS een succes te maken. “MaaS heeft veel potentie, mits het vervoersaanbod qua gemak, vertrouwen en prijs kan concurreren met de eigen auto of andere  vervoersmiddelen in bezit. Succesvolle MaaS-apps uit het buitenland - zoals in Finland en de Verenigde Staten - laten zien dat het belangrijk is aanbieders van het openbaar vervoer en deelvervoer met elkaar te verbinden. Door al deze aanbieders aan elkaar te koppelen, kan het voldoen aan de behoeftes van de reiziger en hen overtuigen eigen vervoer te laten staan”, zegt Franka Rolvink Couzy, hoofd Sector Research van ABN AMRO. “Om MaaS daarnaast ook buiten de stad en over landgrenzen heen succesvol te maken, is een internationale standaard nodig. Zodat IT-systemen en betaalmethodes op elkaar worden afgestemd en alle (internationale) vervoersmiddelen met een of enkele apps kunnen samenwerken.”
 

Lees hier het hele onderzoeksrapport.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.