NOVI Verkeersacademie bouwt activiteiten geleidelijk af

donderdag 5 september 2019
timer 2 min
Het bestuur van NOVI Verkeersacademie besloten om geen nieuwe eerstejaars studenten meer tot de opleidingen toe te laten en om deze te gaan afbouwen. De reden hiervoor is een gebrek aan belangstelling. De opleidingen tot Verkeerskundig Medewerker (hbo-5 niveau, associate degree) en Verkeerskundige (hbo-6 niveau, bachelor) gingen medio 2005 van start en hebben ruim 200 afgestudeerden naar een nieuwe carrière binnen het werkveld van mobiliteit en verkeer geleid.

Na een bloeiperiode rond 2010 nam het aantal studenten gestaag af en na een korte opleving in 2017 en 2018 halveerde het aantal potentiele eerstejaars in 2019. Ook het aantal aangemelde derdejaars studenten is dit jaar dusdanig gering, dat het bestuur zich heeft beraden op de toekomst van de opleidingen. Daarbij is geconstateerd dat er structureel onvoldoende vraag is naar deze specifieke deeltijdopleidingen.

Dat beeld tekende zich al langer af en heeft er uiteindelijk toe geleid dat besloten is om verdere investeringen in de opleidingen te staken en deze geleidelijk af te bouwen. Daarbij zal het instituut haar verantwoordelijkheid richting de huidige studenten nakomen en als vanouds faciliteren bij het voltooien van de reeds gestarte opleiding. De huidige accreditatie loopt begin 2021 af en zal niet worden vernieuwd.

Alternatieve opleidingsmogelijkheden

Het ontbreken van een nieuwe eerstejaarsgroep heeft ook gevolgen voor de samenwerking met CROW en voor de geïnteresseerden in losse eerstejaarsmodules. Voor deze groep zijn de cursusactiviteiten van NOVI Verkeersacademie tot nader order stilgelegd. NOVI Verkeersacademie en CROW onderzoeken momenteel alternatieve opleidingsmogelijkheden.

Initiatiefnemer en directeur Bo Boormans berust in de situatie: “Er is klaarblijkelijk onvoldoende draagvlak in ons werkveld voor opleidingen als de onze. Dit ondanks twee succesvol verlopen accreditatierondes en de vele complimenten die we van werkgevers hebben ontvangen over de wijze waarop we hun medewerkers voorbereidden op een nieuwe toekomst in de Verkeerskunde.

Life Long Learning

Persoonlijk ben ik trots op wat we met onze circa 40 docenten en de gedegen ondersteuning door DTV Consultants hebben weten op te bouwen. Tegelijkertijd heb ik er vrede mee dat er kennelijk (nog) te weinig draagvlak is voor Life Long Learning binnen ons vakgebied en voor een gezonde doorstroom van mbo-ers richting hbo-banen”.

Bo Boormans, directeur NOVI Verkeersacademie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.