NVC sessieronde 3: Groter denken, Verkeer in de Stad 2.0 en Regie op bordenbeheer

dinsdag 22 oktober 2019
timer 3 min

Op 31 oktober is de tiende editie van het Nationaal verkeerskundecongres. U kunt kiezen uit onder andere de volgende sessies: Samen groter denken om meer kleiner te kunnen doen, De nieuwe kijk op verkeer in onze steden en dorpen: lancering Verkeer in de Stad 2.0 en Regie op bordenbeheer door uitgekiende bordeninventarisatie. Heeft u zich al aangemeld?

Samen groter denken om meer kleiner te kunnen doen.

Nederland verandert. Bodemgesteldheid en water vormen het fundament van onze samenleving. Niet alleen de zeespiegelstijging en alternatieven voor fossiele brandstoffen maken een ruimtelijk-functionele transitie noodzakelijk. Om de CO2-uitstoot en inklinking van de veengebieden te stoppen is water nodig, voor supercells (clusterbuien) piekopvang en voor een gezonde economie is voldoende productieruimte nodig. Daarnaast moet de samenleving kunnen vertrouwen op een goed functionerend mobiliteitsnetwerk. Wij vinden dat Nederland groter moet denken. Naar een hernieuwd Nederland waar het contact met de voedingsbodem weer het uitgangspunt is. Omdat de kwaliteit van de bodem uitermate belangrijk is voor een bestendige herinrichting.
BRO presenteert een toekomstvisie voor Nederland. Daarin speelt mobiliteit vanuit economisch perspectief, verbroedering, vrijheid, veiligheid en identiteit een belangrijke rol in de samenleving. Mobiliteit is een absolute voorwaarde. De visie gaat in op een stedelijk netwerk waarbij voorzieningenclusters worden gekoppeld door snelfietsroutes. Ook Schiphol krijgt in de Noordzee een nieuwe locatie waarbij direct inchecken vanuit Eindhoven en Arnhem mogelijk is. Een nieuw hoogwaardig openbaar vervoer circuit zorgt voor snellere reistijden.
Deze sessie wordt verzorgd door Bas van Wetten (BRO)


De nieuwe kijk op het verkeer in onze steden en dorpen: Lancering Verkeer in de Stad 2.0

In 2016 is de eerste rapportage over Verkeer in de Stad verschenen. Dit gaf het fundament voor een nieuwe kijk op ons verkeer- en vervoersysteem: hoe we beter kunnen omgaan met een snel veranderende stedelijke omgeving en mobiliteitsaanbod. Met name het succes van de fiets – dat we om allerlei redenen willen koesteren – vraagt om een fundamenteel andere benadering van de inrichting van onze steden. De afgelopen jaren is door middel van pilots en studies gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van deze ontwerpmethodiek, die zorgt voor meer veiligheid en leefbaarheid. Vandaag presenteren wij u VidS 2.0. Dit bevat uiteraard de principes van de methode, maar ook alle handvaten om het morgen zelf toe te kunnen passen. Er is een korte toelichting vanuit het kernteam en we delen de ervaringen uit de pilots.
Deze sessie wordt verzorgd door Johan Diepens (Mobycon) en Paul Weststrate (Awareness, adviesbureau voor beleidsmarketing)


Regie op bordenbeheer door uitgekiende bordeninventarisatie

Gemeente Tilburg werkt toe naar een regieorganisatie en heeft daarom het beheer van bebording uitbesteed. Ook het verkeerskundige deel. Maar hoe houd je als wegbeheerder dan nog grip op de kwaliteit van de verkeersmaatregelen? En hoe dek je je aansprakelijkheid af? Gemeente Tilburg weet de risico’s effectief te managen met doordacht assetmanagement op basis van een uitgekiende bordeninventarisatie. De gemeente behoort daarmee tot de pioniers in Nederland. 
In een duopresentatie laten specialist verkeersmaatregelen Jordy Paanakker van gemeente Tilburg en Maurice van Hoorn van verkeerskundig adviesbureau Ronnico zien hoe Tilburg in 2013 met een eerste afgebakende bordeninventarisatie startte. En hoe de gemeente haar bordenbeheer al doende en al lerende steeds verder ontwikkelde. Waardoor ze nu, vanuit haar regiefunctie, de kwaliteit van verkeersmaatregelen weet te bewaken.
Deze sessie wordt verzorgd door Jordy Paanakker (Gemeente Tilburg) en Maurice van Hoorn (Verkeerskundig adviesbureau Ronnico)

Nationaal verkeerskundecongres

Dit jaar is de tiende editie van het Nationaal verkeerskundecongres, op 30 en 31 oktober in Den Haag. De ideale gelegenheid om kennis op te doen, uw netwerk te onderhouden en op de hoogte te blijven over de ontwikkeling uit uw vakgebied. Lees hier meer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.