Onderzoek CE Delft: Krimp luchtvaart schaadt economie niet

donderdag 18 juli 2019 Marcel Slofstra 92x gelezen

Uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Natuur en Milieu blijkt dat de economie niet per se schade oploopt van groeibeperking of lichte krimp van de luchtvaart. Hier staat tegenover dat beperkte groei of krimp wel positieve gevolgen voor het milieu zal hebben.

Het onderzoek is hier te raadplegen.

 

CE Delft onderzocht de volgende stellingen:

  • “Het omvangrijke bestemmingennetwerk van Schiphol is bepalend voor het Nederlandse vestigingsklimaat.”
  •  “Capaciteitsrestricties op Schiphol betekenen het einde voor Schiphol als hub-luchthaven en ineenstorting van het netwerk.”
  • “Luchtvaart levert een grote economische toegevoegde waarde voor Nederland in werkgelegenheid en bijdrage aan het BBP.”
  • “Vliegbelasting schaadt de sector en levert het milieu niets op.”
  • “Als de Nederlandse luchtvaart niet kan groeien, doen andere, minder duurzame luchtvaartlanden dat wel.”

 

Uit het rapport blijkt geen wetenschappelijke onderbouwing voor de onderzochte stellingen. Directeur Marjolein Demmers van Natuur en Milieu in een reactie aan de NOS: "Alle sectoren beseffen inmiddels dat het anders moet, alleen de luchtvaartsector en de minister blijven roepen hoe belangrijk groei van Schiphol en de Nederlandse luchtvaartsector is voor Nederland. Die mythe prikken we door met dit rapport."

 

De CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaartsector is de afgelopen vijf jaar gestegen, terwijl de uitstoot uit andere sectoren juist gedaald is. Het argument voor groei van de luchtvaartsector in het algemeen en Schiphol in het bijzonder is doorgaans de belangrijke functie van Schiphol voor de economie.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

  • KiM Mobiliteitsbeeld 2019 KiM Mobiliteitsbeeld 2019 Het KiM heeft het Mobiliteitsbeeld 2019 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vooral het treingebruik toeneemt. Nederlanders reizen binnenlands evenveel als in 2010 - de in totaal,... 12 november Marcel Slofstra
  • Stijging populariteit elektrische scooters Stijging populariteit elektrische scooters Elektrische brom- en snorfietsen winnen aan populariteit. In de eerste tien maanden van dit jaar was 14,7 procent van alle nieuw verkochte brom- en snorfietsen elektrisch, in... 11 november Marcel Slofstra
  • Ruim 9000 boetes in eerste twee maanden 'appverbod' Ruim 9000 boetes in eerste twee maanden 'appverbod' Tijdens de eerste twee maanden van het zogenoemde 'appverbod' zijn ruim 9000 fietsers, bromfietsers en snorfietsers beboet voor het gebruiken van een mobiel apparaat... 11 november Marcel Slofstra

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.