Ook verbreding A27 en A12 bij Utrecht opgeschort

woensdag 17 juli 2019 Marcel Slofstra 247x gelezen

De verbreding van de A27 en de A12 bij Utrecht gaan voorlopig niet door. Dat heeft de Raad van State besloten, omdat het onduidelijk is hoeveel de stikstofuitstoot zal stijgen na de verbreding. Eerder liepen de plannen bij Lelystad Airport en vliegbasis Twente al vertraging op door dezelfde uitspraak.

De verbreding van de Ring Utrecht is het eerste grote infrastructurele project dat sneuvelt na de recente PAS-uitspraak. De Raad van State verwierp daarin de Nederlandse aanpak, omdat deze in strijd is met Europese regels.

 

Ook plannen voor Lelystad Airport en Twente Airport liepen vertraging op.

 

Ministerie
Het project had al toestemming van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het ministerie is er weliswaar sprake van hogere stikstofuitstoot in de omgeving, maar tast dit de natuurlijke kenmerken van het gebied niet aan. De Raad van State stelt in haar uitspraak dat dit helemaal niet zeker is.

 

Toelichting Raad van State
In een toelichting bij RTV Utrecht zegt een woordvoerder van de Raad van State dat de uitspraak betekent dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) met een andere motivering en een andere rekenmethode voor stikstofuitstoot moet komen om de Ring Utrecht alsnog te verbreden.

 

Milieudefensie
"Een overwinning voor de natuur, de luchtkwaliteit en het klimaat," zegt Bram van Liere van Milieudefensie. "Deze uitbreiding van de A27 waar wij samen met bewoners in de regio al tijden tegen in het geweer komen is een schijnoplossing. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat meer asfalt alleen maar leidt tot meer auto's op de weg. Wij roepen de regering op zich net als elke inwoner aan de wet te houden en te investeren in échte oplossingen. "

 

Lees hier meer achtergrond over de recente PAS-uitspraak.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 8 van 389

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 8 van 389

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.