OV-klantenbarometer: algemeen oordeel hoogste in 18 jaar

vrijdag 12 april 2019 Marcel Slofstra 58x gelezen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakte tijdens het Jaarcongres ov-campus 2019 de resultaten van de OV-klantenbarometer 2018 bekend. Over de hele lijn is de reizigerswaardering gestegen. 

 

Prijzen

De staatssecretaris reikte ook de prijzen OV-Klantenbarometer Beste Vervoerder en Beste ov-autoriteit uit aan respectievelijk Aquabus en Provincie Zuid-Holland.

 

Werk aan de winkel

“Klinkende cijfers, en daar ben ik blij om. Het ov is in stedelijke en regionale gebieden een aantrekkelijke optie. Vooral de kans op een zitplaats, de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en het algehele veilige gevoel van reizigers scoren goed. Dat is een compliment waard aan al die mensen die keihard werken voor een goed ov. Die inzet hebben we ook in de toekomst nodig, want de uitdagingen zijn groot. Tot 2040 stijgt de vraag naar goed ov fors, in de steden naar verwachting met wel 30-40 procent. Ons openbaar vervoer is nu goed, maar willen we die mooie rapportcijfers ook in de toekomst nog halen dan is er werk aan de winkel voor ons allemaal. Zeker omdat we in onze toekomstplannen streven naar een nog hoger rapportcijfer van de reiziger.”, aldus van Veldhoven.

 

Achttiende keer

Goudappel Coffeng voert in opdracht van CROW-KpVV voert sinds het jaar 2000 jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit. In het meest recente onderzoek gaven 113.909 reizigers in ruim 80 onderzoeksgebieden tijdens 7.689 ritten rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Het algemeen oordeel (7,71) is het hoogste sinds 18 jaar. Het gebruiksgemak van de OV-chipkaart blijft gelijk met een 8,2. Verder valt op dat voor het derde opvolgende jaar het oordeel stijgt over klantvriendelijkheid van het personeel (naar 7,8), rijstijl van de bestuurder (7,7), stiptheid van de rit (7,6) en prijs (5,7).

 

Betere afspiegeling

Paul van Beek, projectleider OV-Klantenbarometer bij Goudappel Coffeng: “Vorig jaar is deze nationale enquête in het openbaar vervoer vier keer per jaar werd gehouden, in plaats van een keer per jaar. “Het resultaat is een veel betere afspiegeling van de staat van het ov”, aldus Paul van Beek, namens Goudappel projectleider van de OV-Klantenbarometer. Lees ook:  https://www.goudappel.nl/actueel/ov-klantenbarometer-nog-nooit-zo-vaak-ingevuld/

 

 

Bekijk hier de resultaten van de OV-klantenbarometer 2018.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.