RAI-vereniging pleit voor verlaging maximumsnelheid

maandag 25 maart 2019
timer 3 min

Voorzitter Steven van Eijck van de RAI-vereniging pleit voor een verlaging van de maximumsnelheid in de bebouwde kom naar 30 kilometer per uur. Dit moet het aantal slachtoffers in het verkeer verder doen afnemen.

Van Eijck doet zijn oproep vanavond tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteitsdiner van RAI Vereniging in Den Haag.

Een derde dodelijke ongevallen (mede)veroorzaakt door snelheid

Van alle geregistreerde dodelijke verkeersslachtoffers in 2017 was 29 procent te betreuren op een weg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.Van Eijck: "We zien namelijk dat het aantal (zwaar)gewonden juist toeneemt. En ook het trauma en verdriet door deze ongevallen is vaak enorm. Ons doel is daarom niet alleen nul verkeersdoden in 2050, maar ook om het letsel van gewonden te minimaliseren. Verlagen van de maximumsnelheid in gemeenten draagt daaraan bij. Immers, ongeveer een derde van alle ongevallen met dodelijke afloop wordt (mede) veroorzaakt door een te hoge snelheid. Op moment dat de snelheid van 50 km/uur naar 30 km/uur gaat, neemt de remweg enorm af. Van 19 meter naar 7 meter op een droog wegdek. Dat kan het verschil tussen leven en dood betekenen."


Toenemende mobiliteit

Zowel op de weg als op het fietspad wordt het steeds drukker. Hierdoor groeit ook het risico op ongevallen. Ook nieuwe typen voertuigen, zoals de speed-pedelec, zetten de veiligheid verder onder druk. Tel daarbij op dat ouderen steeds langer mobiel blijven, zowel in de auto, fiets als met andere vervoersmiddelen, en we zien dat de veiligheid gebaat kan zijn bij verlaging van de maximumsnelheid, juist daar waar kwetsbare verkeersdeelnemers in de meerderheid zijn. "Allemaal ontwikkelingen die we moeten omarmen, maar ook hun keerzijde hebben," aldus Van Eijck. "Willen we al dit verkeer veilig door de stad loodsen, dan moet de snelheid op de weg omlaag. Zeker nu na de snelle elektrische fiets (speed-pedelec), ook de snorfiets in bepaalde gemeenten naar de rijbaan wordt verbannen. Om het snelheidsverschil tussen de kwetsbare verkeersdeelnemers en het snelle gemotoriseerde verkeer te verkleinen, moet op deze wegen 30 km/uur de norm worden." 


Aanpassingen infrastructuur
Verlaging van de maximumsnelheid moet hand in hand gaan met aanpassingen aan de infrastructuur, zodat de maximumsnelheid niet slechts theoretisch blijft, maar het verkeer ook daadwerkelijk niet boven een snelheid van 30 kilometer per uur komt.

Van Eijck: "Als je het doet, doe het dan ook goed." In de praktijk blijkt dat in veel 30 km/uur gebieden toch te hard wordt gereden en dat de politie op locaties waar de weginrichting niet noopt tot snelheidsvermindering, onvoldoende handhaaft. Vaak rijden mensen daar meer dan 10 km/uur te hard, met alle risico’s van dien. Door aanpassingen in de infrastructuur of door camera’s zorgen we voor betere handhaving van de snelheid. "Om de doorstroming op belangrijke ontsluitingswegen in de stad niet te belemmeren, moeten we op die belangrijke plekken 50 kilometer per uur of soms 70 kilometer per uur in stand laten. Voor zover dat nog niet is gebeurd, moet de infrastructuur voor alle fietsers, scooters en verglijkbare verkeersdeelnemers duidelijk worden gescheiden van de hoofdrijbaan."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.