RDW koppelt kentekens aan gehandicaptenparkeerkaart tegen fraude

maandag 20 mei 2019
timer 2 min

Gemeenten en de RDW werken aan de mogelijkheid om een gehandicaptenparkeerkaart te koppelen aan een kenteken. Dit moet fraude tegengaan en de parkeerhandhaving vereenvoudigen.

Sinds 20122 hebben gemeenten de mogelijkheid om gehandicaptenparkeerkaarten landelijk te registreren om op die manier fraude, ook in andere gemeenten, tegen te gaan. Het gros van de gemeenten doet dit ook daadwerkelijk, 350 van de 380 gemeenten laten de gehandicaptenparkeerkaarten registreren.

Fraude

Fraude met de parkeerkaarten kan nu alleen door een handhaver opgemerkt worden als hij een vervalste of ongeldige kaart opmerkt. Zodra de kaarten ook op kenteken geregistreerd zijn, dan komt misbruik ook aan het licht bij handhaving met scanauto’s.   

Frans Fransen, relatiemanager Parkeren bij de RDW: “We zien dat de kaarten zelfs op bestelling worden gestolen bij bejaarden- en ziekenhuizen. Zodra de kaarten ook op kenteken geregistreerd zijn, dan komt meer misbruik aan het licht bij handhaving met scanauto’s."

Pilot

Eind dit jaar vindt de eerste pilot plaats in een beperkt aantal gemeenten. Die gemeenten kunnen dan een kenteken aan de registratie koppelen. Het is de bedoeling dat gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart dit in de toekomst zelf kunnen doen door middel van een app. De app biedt ook andere voordelen zoals digitaal parkeren en meer informatie over parkeren in verschillende gemeenten.

Fransen: "Het is nu een oerwoud aan regels. In Amsterdam gelden er hele andere regels dan in Middelburg of Rotterdam. Het verschilt per plaats of er parkeergeld betaald moet worden of niet met een GPK. Een app waarbij gebruikers deze informatie altijd kunnen opzoeken, is een handige oplossing.”

De RDW is bezig met het voorbereiden van de proef en komt te zijner tijd met meer informatie.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.