Samen zoeken naar slimme mogelijkheden

dinsdag 19 februari 2019
timer 4 min

Goedemorgen. Misschien moet ik in uw specifieke geval ‘goedemiddag’ zeggen, maar ik stel me voor dat het ochtend is. Dat u uw computer heeft opgestart met een eerste kop koffie of thee binnen handbereik. En op het intranet deze blog ziet staan van de directeur van Natuurmonumenten. "Eens zien wat die te melden heeft…". Misschien verwacht u wel dat ik uw werkdag begin door met een vermanende vinger in uw oog te priemen. Dat ik nu dingen ga roepen als: "Ons land moet groener!" Of: "We lopen achter met het halen van de KRW-waterkwaliteitsdoelen!" Misschien houdt u er zelfs rekening mee dat ik over het Kustpact begin…

Dames en heren, niets daarvan! Ik wil deze blog gebruiken om u een compliment te maken.

Uw departement, Infrastructuur en Waterstaat, richt zich bij uitstek op de vraag hoe we ons land functioneel en werkbaar houden. In de eerste plaats natuurlijk hoe we Nederland veilig houden. Maar ook hoe we blijven investeren in onze transportassen – te land, ter zee en in de lucht. Uw ministerie verbetert de kwaliteit van onze lucht, bodems en water. En zo houdt u zich dagelijks bezig met vraagstukken die gaan over de leefbaarheid van Nederland. Over een gezonde, veilige en functionele leefomgeving, voor nu en later. Het is een mooie missie. Dank u wel daarvoor!

En terzijde: juist omdat uw kerntaken zo raken aan de vraag hoe we ons land inrichten, vind ik het persoonlijk jammer dat ruimtelijke ordening als beleidsdomein uit uw departement vertrokken is. Persoonlijk had ik misschien liever gezien dat planologie onder uw dak was gebleven, en zelfs dat landbouw, natuur en visserij daaraan waren toegevoegd. Een integraal ‘ministerie voor de Leefomgeving’ kan van grote waarde zijn voor de opgaven waar we in ons kleine land voor gesteld worden. Misschien ooit, in de toekomst…

Mijn eerste werkervaring met IenW (toen nog IenM) in mijn huidige functie als directeur van Natuurmonumenten was op 29 januari 2014, op een bootje in de Oosterschelde. Samen met toenmalig minister Schultz van Haegen opende ik het project ‘Veiligheidsbuffer Oesterdam’. Kort samengevat: voor de Oesterdam, die werd aangetast door toenemende golfaanval, hebben we 500.000 kubieke meter zandplaten opgespoten. Kosten: 3,5 miljoen euro.

Door de aanleg van dit waddenlandschap kon het vervolgonderhoud van de Oesterdam 25 jaar worden uitgesteld. Besparing: 3,5 miljoen euro. Zo kocht de samenleving dezelfde veiligheid, voor hetzelfde bedrag, maar door te bouwen mét natuur in plaats van tegen de natuur in. Ik vind het een prachtig project, omdat het laat zien wat de waarde van natuur kan zijn: natuur als bondgenoot. Heel graag blijf ik ook de komende jaren samen met u zoeken naar mogelijkheden waarop natuur bij kan dragen aan de kwaliteit van infrastructurele en waterstaatkundige investeringen. Om zo koppelkansen te verzilveren, kosten te besparen en – ja – ook om ons land op een slimme manier mooier en groener te maken.

En dat doen we al volop. Bij de aanleg van de Marker wadden, in de Grevelingen, de Eems-Dollard, overal langs onze grote rivieren, bij de Haringvlietsluizen die dit jaar op een kier worden gezet... En onze samenwerking zal in de komende jaren alleen maar sterker worden. We richten ons op het toekomstig beheer van de Waddenzee. Op de vraag hoe wind op zee wordt gecombineerd met het behoud van de natuurwaarden van de Noordzee. En in algemene zin: Uw Verkenning Grote Wateren vind ik zo inspirerend, dat wij daar als natuurbeschermingsorganisatie alleen maar hele grote steun en enthousiasme over uit kunnen spreken!

Dus, dames en heren, we zullen elkaar regelmatig tegenkomen de komende jaren. Daar zie ik naar uit. Sowieso komt u mij eind dit jaar weer tegen op deze pagina. Dan neem ik u graag mee op een audiovisuele toer langs al het moois dat ons land te bieden heeft aan water en groen.

Deze blog is verschenen in Blogs van buiten. Een verzameling blogs uitgegeven door het Ministerie van IenW. De gebundelde uitgave van alle blogs die het afgelopen jaar verschenen zijn op intranet van het ministerie kunt u hier downloaden.

 
Auteur: Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.