Software-aanpassing 'sjoemeldiesels' Volkswagen blijkt geen volledige oplossing

woensdag 21 augustus 2019 Marcel Slofstra 312x gelezen

De software-update die Volkswagen heeft toegepast op dieselmotoren om deze motoren aan de normen te laten voldoen blijkt niet in alle gevallen de uitstoot voldoende terug te dringen. Dit blijkt na uitspraak van de rechtbank in Düsseldorf op vijftien augustus.

Nadat bekend werd dat Volkswagen verschillende uitvoeringen van hun dieselmotoren voorzien had van 'sjoemelsoftware' die de uitstoot tijdens tests kunstmatig laag hield, maar op de openbare weg niet, heeft Volkswagen de motoren van een update voorzien om de fout te herstellen. 

 

Naar nu blijkt is deze software-update ook niet helemaal zuiver. Volkswagen heeft de software namelijk voorzien van 'thermische vensters'; bij buitentemperaturen tussen de tien en tweeëndertig graden Celsius houdt de software de uitstoot in toom. Is het kouder of warmer, dan stoten de diesels alsnog meer uit dan is toegestaan.

 

De rechtbank van het arrondissement Düsseldorf heeft uitspraak gedaan over de software-update en noemt deze onrechtmatig; de software verhelpt het probleem rondom de uitstoot niet volledig en er is nog steeds sprake van ontoelaatbare uitstoot. De rechtbank stelt dan ook dat zelfs voertuigen die voorzien zijn van de software-update, niet tot de openbare weg toegelaten hadden mogen worden.


Lees hier meer over de uitspraak (Wallstreet Online).

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.