Start hoger beroep voor gezonde lucht

maandag 18 februari 2019
timer 3 min
Vandaag dient het hoger beroep in de rechtszaak voor gezonde lucht die Milieudefensie aanspande tegen de Nederlandse staat. Milieudefensie vindt, samen met veel Nederlanders, dat de overheid veel te weinig doet om voor betere luchtkwaliteit te zorgen. Bovendien houdt de overheid zich al jaren niet aan de wet, zo klinkt het.

Tijdens het hoger beroep stelde advocaat Phon van den Biesen namens Milieudefensie voorop dat jaarlijks 20.000 mensen doodgaan als gevolg van slechte luchtkwaliteit. "De overheid beschermt ons bij lange na niet genoeg tegen luchtvervuiling, al 15 jaar niet. Hiermee schendt de overheid het mensenrecht op gezondheid. Maar de Staat kan niet zijn verantwoordelijkheid afschuiven door telkens naar toekomstig beleid te wijzen waarin gezonde lucht dan meer centraal zou gaan staan. Er moet nú wat gebeuren en de rechter is echt nodig om de overheid écht in beweging te brengen."

Schending mensenrechten
Milieudefensie vindt dat de overheid hiermee het mensenrecht op gezondheid schendt. Daarom wil ze dat de overheid de strengere advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat naleven. Deze zijn strenger dan de Europese luchtkwaliteitsnormen waar Nederland zich aan moet houden, maar waar ze nog steeds niet aan voldoet.

Complexe materie
In november 2017 stond Milieudefensie in de rechtbank om het belang van gezonde lucht te bepleiten. De rechtbank oordeelde dat het bereiken van een goede luchtkwaliteit zo complex is, dat het de staat niet te verwijten valt dat hij niet aan de Europese luchtkwaliteitsnormen voldoet. Ook moesten Milieudefensie en de mede-eisers volgens de rechter nóg duidelijker bewijzen dat de maatregelen tekort schieten en dat mensen hier concreet schade van ondervinden. Tegen dat oordeel is Milieudefensie in beroep gegaan.

Gezondheid beschermen
“Vandaag gaan we opnieuw proberen om ervoor te zorgen dat de staat veel meer moet doen om onze gezondheid te beschermen en de luchtkwaliteit te verbeteren”, zegt Anne Knol, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie. “De Europese wet bepaalt dat die kwaliteit al meer dan 5 jaar geleden op orde had moeten zijn. De overheid handelt in strijd met de wet terwijl ze al jarenlang de tijd heeft gehad om effectieve maatregelen te nemen. Ondertussen bevestigen steeds meer onderzoeken hoe slecht luchtvervuiling is voor onze gezondheid. Duizenden mensen gaan per jaar dood aan een door luchtverontreiniging veroorzaakte ziekte. Met ons hoger beroep willen we hier definitief een eind aan maken.”

Arjen Slot uit Utrecht zet zich al jaren in voor gezonde lucht en is één van de mede-eisers: “Gezonde lucht is een basisbehoefte van elk mens. Ik vind het erg dat de overheid het mensenrecht op gezondheid schendt en mij als burger niet wil beschermen tegen ongezonde lucht. Het is onbegrijpelijk dat we dit in een rechtszaak moeten afdwingen. Maar we hopen nu door het hoger beroep alsnog de staat te dwingen snel effectieve maatregelen te nemen.”

Europese wet voor de luchtkwaliteit
Milieudefensie en de mede-eisers eisen in het hoger beroep dat de rechter bepaalt dat Nederland in ieder geval voldoet aan de Europese wet voor de luchtkwaliteit. Die normen zijn erg slap en om de gezondheid écht te beschermen is meer nodig. Daarom eist Milieudefensie ook dat Nederland stopt met het schaden van onze gezondheid en de strengere advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie gaat gebruiken als normen voor de luchtkwaliteit.

In december 2017 oordeelde de rechter in de bodemprocedure van de rechtszaak dat de overheid geen extra maatregelen hoefde te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Milieudefensie ging hiertegen in hoger beroep. De uitspraak van het hoger beroep volgt op 7 mei.

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.