Strategische inzet stand-by-bergers tegen oponthoud

dinsdag 2 april 2019
timer 2 min

Rijkswaterstaat gaat tijdens de spits twintig bergers op strategische plekken stand-by zetten, zodat na ongelukken eerder de weg weer vrijgemaakt kan worden. Dit is één van de maatregelen die de minister neemt om het aantal files te verminderen.

De bergers kunnen vanaf deze plekken langs de snelwegen eerder bij voertuigen zijn om ze te bergen. Daardoor is de weg eerder vrij en is er minder oponthoud voor het overige verkeer. Rijkswaterstaat verwacht een verkorting van de aanrijtijd van de bergers met vijfentwintig procent. Daarmee moet de vertraging voor het overige verkeer met vijftien minuten in te korten.


 

Meerdere maatregelen
De inzet van de bergers is één van de maatregelen die minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt om de filedruk te verlagen. Daarnaast zijn de openingstijden van spitsstroken verruimd, nieuwe verkeerslichten ingezet om de doorstroming bij op- en afritten te bevorderen en zet de minister extra weginspecteurs in.

Kwart files door ongevallen en pech

Minister Van Nieuwenhuizen: “Een kwart van de files op de snelwegen ontstaat door ongevallen en pech. Bergers en weginspecteurs doen geweldig werk om de vertraging die we als gevolg van deze files oplopen zo veel mogelijk te beperken. Vanaf vandaag staan ze langs de weg paraat, op drukke wegen waar de hinder voor het verkeer het grootst is. Een snellere berging levert voor iedereen in de file tijdwinst op.”
 
Twintig strategische locaties
Ingenieursadviesbureau Sweco heeft in opdracht van Rijkswaterstaat berekend op welke twintig strategische locaties in Nederland de meeste winst is te realiseren door de inzet van standby bergers. Dit zijn met name plekken in de Randstad en rond Eindhoven. De stand-by bergers staan tijdens de ochtend- en avondspits op verschillende plekken langs de snelweg opgesteld, zoals verzorgings- of carpoolplekken.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.