Studenten TU Delft onderzoeken ontwikkeling bemand waterstofvliegtuig

vrijdag 26 april 2019
timer 1 min

Een team van studenten aan de TU Delfst is bezig met de ontwikkeling van een waterstofvliegtuig. Het doel is een vliegtuig dat zonder schadelijke uitstoot van Nederland naar Marokko kan vliegen.

Donderdag 25 april presenteerden de studenten het ontwerp van het vliegtuig, dat de naam 'Phoenix' heeft gekregen. Het team heeft zichzelf 'AeroDelft' genoemd. Volgens de studenten van het team is het gebruik van waterstof als energiebron de beste manier om de luchtvaart milieuvriendelijker te maken. Dat staat nu nog in de kinderschoenen en zij hopen daarom een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling.

 

Vloeibare waterstof
Waterstof neemt veel ruimte in. Daarom is gekozen voor vloeibare waterstof in plaats van het waterstof in gasvorm. De waterstof moet gekoeld worden tot minus 253 graden in een tank met isolatiewanden van 20 centimeter dikte.

Waterstof heeft een zeer hoog energiepotentieel, maar is daardoor ook zeer explosief. De studenten willen dan ook een voorziening aanbrengen om in noodgevallen de waterstof te kunnen lozen.

 

Eerste vlucht
Op 7 september moet een eerste, verkleinde versie van het vliegtuig klaar zijn en in 2022 hopen zij vanaf Rotterdam Airport de eerste echte testvlucht te maken met de Phoenix.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.