Taxi-organisaties spannen kort geding aan tegen gemeente Amsterdam

donderdag 22 augustus 2019
timer 2 min

De Amsterdamse taxiorganisaties Taxistad en TAT (Take a Taxi) spannen een kort geding aan tegen de gemeenste Amsterdam. De taxiorganisaties weigeren nog langer sancties aan de aangesloten leden op te leggen. De organisaties verwijten de gemeente dat Uber-chauffeurs illegaal de markt bedienen en zo voor een oneerlijke markt zorgen.

Straattaxi's in Amsterdam moeten aangesloten zijn bij een goedegekeurde Toegelaten Taxiorganisatie (TTO). Aangesloten chauffeurs die een overtreding begaan, zoals stoppen bij een volle standplaats of negeren van een rood verkeerslicht, krijgen van de TTO een sanctie opgelegd. Dit kan variëren van een geldboete tot schorsing. De TTO's zijn hiertoe verplicht, maar weigeren nu deze sancties op te leggen. De opgelegde sanctie vanuit de TTO komt naast de eventueel opgelegde sanctie van wetshandhavers.

Uber-chauffeurs zijn niet aangesloten bij een TTO en krijgen dan ook niet met deze sancties te maken.

"Er is sprake van een ongelijk speelveld. De chauffeurs ondervinden grote concurrentie van Uber-chauffeurs die illegaal de straatmarkt bedienen. Aan hen wordt door de gemeente geen strobreed in de weg gelegd. Als ze al betrapt worden, dan krijgen zij een geldboete. Onze chauffeurs raken bij overtredingen hun hele broodwinning kwijt", zegt voorzitter Ruud Lagerwaard van TAT tegen Nu.nl

De gemeente Amsterdam sloot onlangs een convenant met Uber, maar dit convenant bestaat uit vrijwillige afspraken en zal volgens de TTO's geen verandering in de situatie teweegbrengen.

Het kort geding dient vrijdag in Den Haag bij het College voor het Bedrijfsleven.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.