TLN: Tot 2040 elk jaar 3 miljard extra nodig voor infrastructuur

dinsdag 10 september 2019
timer 2 min
Transport en Logistiek Nederland roept het kabinet op om tot 2040 elk jaar drie miljard euro extra te reserveren voor investeringen in infrastructuur. TLN vraagt het kabinet daarom op Prinsjesdag extra investeringen vast te leggen.

TLN-voorzitter Elisabeth Post: "De krapte op de weg levert vandaag de dag veel problemen op: de files zorgen alleen al in het goederenvervoer voor jaarlijks 1 miljard euro aan economische schade. We moeten nú meer doen, om te voorkomen dat ons land vastloopt. Het wordt de komende jaren alleen maar drukker op de Nederlandse wegen. Als je niks doet wordt het onhoudbaar."

Groei

Volgens TLN zal het goederenvervoer tot 2030 groeien met maximaal negentien procent en het personenvervoer met maximaal 20 procent. TLN baseert zich hierbij op cijfers van de Mobiliteitsalliantie, waar TLN zelf ook deel van uitmaakt. Een deel van de groei kan worden opgevangen door innovatie en flexibele vormen van mobiliteit, zoals hubs aan de randen van de stad, deelvervoer en mobiliteitsdiensten. Ook een kilometerheffing kan helpen, aldus TLN.  Toch stelt TLN dat het op peil brengen van onze infrastructuur onmisbaar is.

Spoor en vaarwegen

TLN vraagt het kabinet niet alleen te investeren in wegen, maar ook in spoor en in vaarwegen. Post: "we moeten alle vervoerswijzen optimaal benutten. Wat niet per se over de weg hoeft, kan bijvoorbeeld per spoor of binnenvaart, al is het maar voor delen van het traject. Dat geeft ruimte op de weg. We moeten nadenken over de mobiliteit van Nederland als geheel. De mobiliteit van zowel goederen als personen: we moeten dus ook zeker flink investeren in het openbaar vervoer. Want we willen ook in 2030 niet een hele dag onderweg zijn voor een familieverjaardag een provincie verderop. We willen ook in 2030 dat de supermarkt gewoon bevoorraad kan worden en dat je je bestelde pakketjes snel in huis hebt."


Budget
Volgens TLN is er budget beschikbaar voor de door de organisatie gevraagde investeringen. Post: "Qua staatsschuld en begrotingstekort staan we er zó goed voor, dat Nederland gemakkelijk geld kan lenen om hoognodige investeringen te doen. De rente is negatief, dus de Nederlandse staat zou zelfs geld toe krijgen op die leningen. Ik zou het daarom niet gek vinden als de overheid extra geld leent, dat in een fonds stort om daarmee te investeren in infrastructuur, zoals het kabinet volgens de media al overweegt."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.