Vereniging Infra Ontwerp verzet de bakens

vrijdag 11 oktober 2019
timer 2 min
Wegontwerp is een specialisme binnen de verkeerskunde dat steeds meer in samenhang moet worden uitgevoerd om mede vorm te geven aan bredere maatschappelijke thema’s, zoals smart mobility, klimaat, stedelijke infra, fiets en vervanging en renovatie. Dat vergt een blik naar buiten en een nieuwe koers voor de VIO, de vereniging van wegontwerpers. Op 25 september vond in het LEF future center van Rijkwaterstaat de aftrap daartoe plaats. 

Hoe zet je een vereniging van specialisten in beweging met het oog op de toekomst? Hoe zet je specialisten aan om integraal te denken en te werken en waarom zou je? Vanuit de Adviesraad van de Vereniging Infra Ontwerp (VIO), kwam het verzoek om de nieuwe koers tebepalen, naar de breedte, naar de samenhang, naar integraal werken, natuurlijk zonder het specialisme tekort te doen. Maar hoe denken de leden daarover?

Zeven maatschappelijke thema's
Met behulp van de facilitators van het LEF future center van Rijkswaterstaat in Utrecht werden zeven maatschappelijke thema’s door inhoudelijk experts gepresenteerd, waarna zo’n 50 VIO-leden waaronder opvallend veel studenten wegontwerp, hun licht lieten schijnen over de bijdrage die wegontwerp kan bieden aan deze thema’s.

Integraal werken met nieuwe stakeholders
Smart mobility (ADAS), klimaat, duurzaamheid (circulariteit), stedelijke infra, fiets, innovatieve wegen en vervanging en renovatie. Stuk voor stuk thema’s die een nieuwe kijk op wegontwerp vragen. Dat en meer werd duidelijk na de verenigingssessie op 25 september. “Een ongelofelijk waardevolle dag”, zegt VIO-voorzitter Otto Schepers, “De vereniging lijkt klaar voor integraal werken met nieuwe stakeholders.” Op basis van deze opbrengst, komt de vereniging binnenkort met een concreet plan van aanpak, belooft Schepers.   

Met behulp van de facilitators van het LEF future center van Rijkswaterstaat in Utrecht lieten zo’n 50 VIO-leden waaronder opvallend veel studenten wegontwerp hun licht schijnen over de bijdrage die wegontwerp kan bieden aan maatschappelijk thema’s.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.