Verplichte APK voor snelle landbouwvoertuigen

maandag 8 april 2019
timer 1 min

Landbouwvoertuigen die 40 kilometer per uur of sneller kunnen rijden, moeten APK-gekeurd worden. Hiervoor worden alle landbouwvoertuigen geregistreerd bij de RDW. Dit staat in een wijziging van de Wegenverkeerswet waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Europa

In Europa is afgesproken dat snelle landbouwvoertuigen vanaf 20 mei 2018 APK-plichtig zijn. Nederland voldoet nog niet aan deze afspraak omdat een eerder voorstel voor de invoering van de APK-plicht werd verworpen door de Tweede Kamer. Nederland werd daarom in 2017 door de Europese Commissie in gebreke gesteld.
 
Maximumsnelheid

De invoering van de APK-plicht wordt, na uitvoerig overleg tussen de sector en overheden, gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat van 25 naar 40 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat.

Kenteken

Voor landbouwvoertuigen die sneller willen rijden dan 25 kilometer per uur geldt, naast de registratieplicht, dat ze een kentekenplaat moeten hebben. De bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar van kracht worden.

Lees hier onze eerdere berichtgeving over nieuwe regels voor landbouwvoertuigen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.