Vraagtekens bij vrachtwagenheffing A35

woensdag 31 juli 2019
timer 2 min

De provincie en de Overijsselse gemeenten steunen de invoering van een vrachtwagenheffing, dat vrachtverkeer per kilometer laat betalen op de meeste autosnelwegen en enkele N-wegen, om daarmee innovatie en verduurzaming van de transportsector aan te jagen. Ze zetten echter vraagtekens bij de keuze van de wegen in Overijssel waar het kabinet de heffing wil invoeren. In Overijssel is dat volgens het wetsvoorstel op de Rijkswegen A1, A28, A35 en N50.

De gemeenten en provincie willen geen vrachtwagenheffing op de N50 Hattem-Emmeloord en A35 Wierden-Azelo, omdat dit onder andere leidt tot een toename van het vrachtverkeer op provinciale en gemeentelijke wegen door Zwolle, ’s Heerenbroek, Kampen en Almelo, Borne en Hengelo.


Zienswijze

Tot 7 augustus 2019 kan iedereen reageren op het wetsvoorstel vrachtwagenheffing. De provincie Overijssel en de Overijsselse gemeenten hebben samen een zienswijze ingediend. Zij vragen minister Van Nieuwenhuizen het gekozen netwerk in Overijssel en de aanpak van de effecten van uitwijkend vrachtverkeer aan te passen.

Uitwijkend vrachtverkeer naar provinciale en gemeentelijke wegen is nadelig voor de leefbaarheid, luchtkwaliteit, natuur, verkeersveiligheid en regionale economie. De Overijsselse overheden pleiten er daarom voor de inkomsten uit de vrachtwagenheffing ook te gebruiken om negatieve effecten van uitwijkend vrachtverkeer tegen te gaan, bijvoorbeeld aan maatregelen voor verkeersveiligheid of tegen geluidsoverlast.

Het uitbreiden van het heffingsnetwerk naar Rijks- en provinciale N-wegen heeft niet de voorkeur van de provincie en gemeenten. Heffing op een uitwijkroute voorkomt misschien uitwijk vanaf de snelweg, maar het zorgt ook weer voor nieuwe uitwijk vanaf de N-wegen. Hierdoor kan het vrachtverkeer ook door kernen gaan rijden. Daarnaast kan het uitbreiden van het netwerk met nieuwe wegen de keuze van transportbedrijven voor vestigingsplaatsen negatief beïnvloeden.

Uitwijkroutes

Op dit moment is het lastig te voorspellen over welke routes uitgeweken wordt en hoe groot die uitwijk dan is. De provincie Overijssel en gemeenten pleiten daarom voor zorgvuldige monitoring van het verkeer op de potentiële uitwijkroutes, zodat bij onwenselijke effecten het netwerk van vrachtwagenheffing of de heffingstarieven snel en adequate aangepast worden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.