Wet aanscherping maatregelen rijden onder invloed ter consultatie

donderdag 7 november 2019
timer 2 min

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) sturen een wetsvoorstel ter consultatie ingediend. De wet beoogt strengere maatregelen tegen rijden onder invloed mogelijk te maken. Zo kan de rechter een rij-ontzegging direct na de uitspraak in laten gaan bij een hoog recidive-risico. Door deze maatregel mag iemand meteen na de veroordeling niet meer de weg op, ook niet tijdens een eventueel hoger beroep.

Deze week werd de uitbreiding van de Wegenverkeerswet met artikel 5a al goedgekeurd, dit betreft de wetgeving die hogere straffen voor ernstige verkeersovertredingen mogelijk maakt.

Rechterlijk rijverbod
Minister Grapperhaus wil met de maatregelen die nu in consultatie zijn gegaan, verder doorpakken. Zo krijgt de rechter ook de mogelijkheid om een rechterlijk rijverbod op te leggen van ten hoogste vijf jaar, met als stok achter de deur een vervangende hechtenis.

Ongeldig rijbewijs bij langdurig rijverbod
Als de ontzegging van de rijbevoegdheid of een rechterlijk rijverbod twee jaar of langer duurt, is de bestuurder straks automatisch zijn rijbewijs kwijt. Hij moet dan opnieuw rijexamen doen. Deze maatregel geldt ook als iemand in de vijf jaar voorafgaand aan de veroordeling al eerdere, kortere ontzeggingen van de rijbevoegdheid opgelegd heeft gekregen voor in totaal twee jaar of meer. Hiermee wil Grapperhaus vooral de notoire verkeersovertreders steviger aanpakken die steeds maar weer ernstige verkeersdelicten begaan waarvoor (herhaaldelijk) een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.