Wet voor zwaardere straffen bij verkeersdelicten aangenomen door Eerste Kamer

dinsdag 5 november 2019 Marcel Slofstra 461x gelezen

De wet die regelt dat daders bij ernstige verkeersdelicten zwaarder gestraft kunnen worden, is aangenomen door de Eerste Kamer. De wet gaat op 1 januari 2020 in.

Artikel 5a van de Wegenverkeerswet is ook door de Eerste Kamer aangenomen.

De wet regelt dat verschillende verkeersdelicten voortaan zwaarder bestraft kunnen worden. De maximale straf voor gevaarlijk rijden gaat van 2 naar 6 maanden, ongeacht letsel of schade. Ook komt er een maximale gevangenisstraf van twee jaar voor zeer gevaarlijk rijgedrag, waarbij automobilisten opzettelijk verkeersregels ernstig overtreden, zonder de veiligheid van anderen in acht te nemen. Hierbij moet het altijd gaan om een combinatie van diverse gedragingen.

 

De wet maakt het bijvoorbeeld mogelijk 'verkeershufters' die bijvoorbeeld zowel de maximumsnelheid fors overtreden, rood licht negeren, op de verkeerde weghelft rijden en daarbij ook nog een telefoon vasthouden.

 

Minister van justitie Ferd Grapperhaus rekent deze automobilisten zeer gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag zwaar aan, ook als zij geen ongeluk veroorzaken.
Veroorzaken zij met dit roekeloos rijgedrag wél een ernstig ongeluk, dan is straks een gevangenisstraf tot maximaal 6 jaar mogelijk.

 

In de wet is duidelijker vastgelegd wanneer sprake is van roekeloos rijden. Dit verruimt de mogelijkheden om automobilisten te vervolgen die onaanvaardbare risico’s nemen en de zwaarste ongelukken veroorzaken.

 

De maximale straffen voor rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder geldig rijbewijs gaan omhoog van 3 maanden naar een jaar. Als iemand zich binnen 5 jaar weer schuldig maakt aan rijden onder invloed, dan kan de maximale straf met een derde omhoog.

 

Jurist en psycholoog Herbert Korbee schreef eerder al een blog over artikel 5a van de WvW.

 

 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • KiM Mobiliteitsbeeld 2019 KiM Mobiliteitsbeeld 2019 Het KiM heeft het Mobiliteitsbeeld 2019 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vooral het treingebruik toeneemt. Nederlanders reizen binnenlands evenveel als in 2010 - de in totaal,... 12 november Marcel Slofstra
  • Stijging populariteit elektrische scooters Stijging populariteit elektrische scooters Elektrische brom- en snorfietsen winnen aan populariteit. In de eerste tien maanden van dit jaar was 14,7 procent van alle nieuw verkochte brom- en snorfietsen elektrisch, in... 11 november Marcel Slofstra
  • Ruim 9000 boetes in eerste twee maanden 'appverbod' Ruim 9000 boetes in eerste twee maanden 'appverbod' Tijdens de eerste twee maanden van het zogenoemde 'appverbod' zijn ruim 9000 fietsers, bromfietsers en snorfietsers beboet voor het gebruiken van een mobiel apparaat... 11 november Marcel Slofstra

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.