Onbekende Friese ‘Opstapper’ komt slecht op gang

woensdag 15 september 2010 Verkeerskunde 5/2010 0 reacties 111x gelezen

De ene gedeputeerde die de andere kwam ophalen in haar woonplaats. Hiermee startte dit voorjaar een campagne om de Friese ‘Opstapper’ bekender te maken.

Deze vorm van ‘individueel’ openbaar vervoer voor het landelijk gebied, brengt mensen uit dorpen waar geen gewone bus stopt, op vaste tijden naar de dichtstbijzijnde ov-halte. Voor deze ‘Opstapper’ geldt een toeslag van 2 euro bovenop het strippenkaarttarief. Ook moeten mensen zich uiterlijk anderhalf uur van te voren aanmelden.

 

Omdat het gebruik van De Opstapper - tussen de 400 en 500 ritten per maand –tegenvalt, heeft Onderzoeksbureau Research voor Beleid vorig jaar gezocht naar de oorzaak. Het bureau ontdekte dat veel Friezen de mogelijkheden van deze vorm van openbaar vervoer niet kenden of niet begrepen hoe het precies werkte. Het bureau adviseerde de provincie vervolgens onder meer om een publiciteitscampagne te starten.

 

Een volgende aanbeveling was om bundeling met het WMO-vervoer te onderzoeken. Friese taxibedrijven die in opdracht van de gemeenten om ouderen en gehandicapten te vervoeren in de het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De taxibedrijven die deze taxibusjes rijden, worden ook vaak ingezet voor het openbaar vervoer met De Opstapper. In veel provincies draaien regiotaxisystemen waar ritten van beide vormen van vervoer worden gecombineerd. In Friesland is dat nu nog niet zo. Er zijn nu voorbereidingen voor een pilot in Smallingerland.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.