Onderzoeker Verkeersveiligheid

maandag 4 november 2019 133x gelezen

Bedrijf

Gemeente Amsterdam

Locatie

Amsterdam

Functieomschrijving

Hoe staat het met het verkeersveiligheidsbeleid in de hoofdstad? En hoe verloopt de ingrijpende maatregel waarbij we als eerste stad van Nederland snorfietsers naar de rijbaan verplaatsten? Als je ergens de kans krijgt om zelfstandig toonaangevende onderzoeken te verrichten op het gebied van mobiliteit en openbare ruimte, dan is het wel bij de gemeente Amsterdam. Met jouw onderzoeksprojecten, waarbij de focus ligt op verkeersveiligheid, help je bestuurders én inwoners van onze stad verder.

Dit ga je doen
Dagelijks krijgen we aanvragen voor onderzoeken, die jouw teamleider verdeelt onder jou en je collega’s. Deze verzoeken ontvangen we van gemeentelijke directies, maar ook van externe partners als de Vervoersbedrijf GVB. Gaat het om projecten waarin verkeersveiligheid een rol speelt, zoals een onderzoek naar de kruispunten in Amsterdam waar opvallend veel ongevallen plaatsvinden? Dan ga jij daarmee aan de slag. Maar je krijgt ook altijd de kans om je op andere vraagstukken te richten die met mobiliteit en openbare ruimte te maken hebben. En je bent vrij om initiatieven te starten die jouw kennis en die van het team verbreden. Bijvoorbeeld door samenwerkingsverbanden met in- en externe partners op te zetten rond thema’s als zelfrijdend vervoer en de rol van voetgangers binnen de gemeente.

 

Jij hebt van a tot z de leiding over onderzoeksprojecten. Dat houdt in dat jij intakes houdt met de opdrachtgever om de juiste onderzoeksvraag te achterhalen en afspraken te maken, plannen van aanpak schrijft, offertes samenstelt en, als de klant akkoord is, jouw onderzoekskwaliteiten inzet bij vraagstukken. Soms gaat het om een cijfermatige analyse van het verkeersveiligheidsbeleid in een bepaalde periode, soms krijg je de mogelijkheid een geheel nieuwe onderzoeksmethode te ontwikkelen, bijvoorbeeld om bepaalde verkeersdata te achterhalen.

 

Tijdens de projecten stuur je medewerkers aan en stel je voortgangsdocumenten op. Verder werk je samen met beleidsmedewerkers en programmamanagers binnen de gemeente om tot de beste onderzoeken te komen, maar voer je ook overleg met medewerkers van kennisinstituten en universiteiten. Jouw doel? Beslisinformatie opleveren waarmee jouw collega’s binnen de gemeente Amsterdam aan de slag kunnen. En dat houdt niet op bij de oplevering van je rapport. Integendeel; nazorg is een belangrijk onderdeel van je werk. Je presenteert je onderzoek aan de opdrachtgever, houdt nauwlettend in de gaten wat er met onderzoeken gebeurt en zorgt voor de administratieve afwikkeling, zoals archivering en financiële zaken.

 

Profiel kandidaat

Dit is jouw kracht
Onderzoeken verrichten? Jouw werk behelst meer dan alleen deze taak. Zo geef je presentaties en overleg je met opdrachtgevers over zaken als financiën. Daarom is het belangrijk dat je over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt, je overtuigend uit de hoek weet te komen als dat nodig is en sterk in je schoenen staat. Je gaat altijd op zoek naar het beste resultaat en begrijpt dat je ook na oplevering van een project de vinger aan de pols houdt. Verder weet je verbanden te leggen tussen de verzamelde gegevens en krijg je de juiste onderzoeksvragen binnen no time boven tafel. En je bent niet bang om zaken aan te kaarten, bijvoorbeeld als je kansen ziet voor jouw projecten.

 

Verder heb je:

 • Een afgeronde wo-opleiding, bij voorkeur in de richting van verkeer en vervoer.
 • Ruime onderzoekservaring, opgedaan bij bijvoorbeeld een ingenieursbureau of kennisinstituut.
 • Ruime ervaring met de evaluatie van beleid en met het leiden van projecten.
 • Bij voorkeur ervaring met het thema verkeersveiligheid.
 • Kennis van een politiek-bestuurlijke omgeving en bijbehorende processen.

 

Aanvullende informatie

Wij bieden

 • Minimaal € 3.456,- en maximaal € 5.017,- bruto per maand (schaal 11) op basis van een 36-urige werkweek. Je exacte salaris is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring.
 • De mogelijkheid om thuis te werken en zelf je werktijden in te delen, voor een goede balans tussen werk en privé.
 • Een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, met onder meer opname in het ABP-pensioenfonds en een maandelijkse bijdrage aan je ziektekostenverzekering.
 • Een individueel keuzebudget om extra verlofuren mee te kopen, opleidingen van te betalen of te laten uitbetalen in de vorm van extra inkomen.
 • Complexe, afwisselende werkzaamheden en een plek in een collegiaal, divers team waarbinnen iedereen zijn identiteit en eigenheid behoudt.
 • Uitstekende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden zoals officetrainingen, mindfulness en vakspecialistische opleidingen.

 

De organisatie
Amsterdam groeit! Elk jaar komen er meer bezoekers, bewoners en bedrijven naar onze prachtige stad. Bij de gemeente Amsterdam werken we met 14.000 collega’s dagelijks aan een veilige, schone stad waar het goed wonen, werken en ontspannen is. Dit doen we voor de 2,3 miljoen bezoekers van Sail, maar ook voor de buurman die graag een bloemperkje voor de deur wil. Om meer inzicht te krijgen in openbare ruimte- en mobiliteitsvraagstukken in Amsterdam, verricht het team Onderzoek en Kennis van de directie Verkeer en Openbare Ruimte onderzoeken. In de volle breedte: van beleidsmonitoring en gedragsstudies tot (big)data-inwinning en de ontwikkeling van methodes. Jaarlijks krijgen zo’n vijf- tot zeshonderd vragen binnen. Ook hebben we budget om eigen projecten te starten over uitdagingen die op de stad Amsterdam afkomen. Met bevlogenheid en enthousiasme leidt ons team - een mix van 25 junior, medior en senior onderzoekers - onderzoeken in goede banen. Thuiswerken behoort tot de mogelijkheden, maar de ervaring leert dat iedereen graag op kantoor is vanwege de fijne werksfeer. Altijd kunnen we bij elkaar terecht voor vragen en advies. Ook zien we elkaar regelmatig buiten werktijd.

Contact

Sollicitatieprocedure
Zet jij je ideeën en kennis graag in voor een ambitieuze werkgever die het beste wil voor de stad Amsterdam en haar bewoners, ondernemers en bezoekers? Solliciteer dan uiterlijk 12 december 2019 je motivatie en cv via het online sollicitatieformulier.

De gemeente Amsterdam wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de diversiteit van medewerkers inzet om betere resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen.

 

Vragen over deze vacature
Wil je meer informatie over de functie? Neem dan contact op met Laurens Peijs, teamleider Onderzoek en Kennis, bereikbaar via 06 –19280908 en/of l.peijs@amsterdam.nl.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.