Opvallende fietsbrug over Rijn-Schiekanaal

woensdag 23 juli 2014 0 reacties 338x gelezen

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk heeft veel weg van een sierlijke witte zwaan. De draaibrug is afgelopen week in gebruik genomen.

De brug is een ontwerp van ipv Delft. Later deze zomer volgt de feestelijke opening. 

Nieuwe fietsverbinding
De combinatie van pyloon- en draaibrug is het resultaat van een uitgebreide zoektocht naar de meest ideale brug en bruglocatie. De gemeente wilde een nieuwe fietsverbinding over het Rijn-Schiekanaal, dat een grote barrière vormt in de woon- en werkgebieden rond rijksweg A4. Bruggenspecialist ipv Delft onderzocht wat de meest geschikte locatie was en welk brugtype het beste zou passen.

Vanwege de eisen vanuit de scheepvaart bleek een draaibrug met pyloon veruit de beste optie. Zo is de zichthinder voor schepen minimaal dankzij de bijzonder slanke constructie. Bovendien verschilt de breedte van de doorvaart nauwelijks van die van de vaarweg zelf.  Dit komt vooral door de ontworpen plaatselijke verbreding van de vaarweg, die ruimte biedt aan de pyloon en het wegdraaiende brugdek.

Witte zwaan
Als een witte zwaan ligt de brug direct ten noorden van de Steenplaetsbrug, ruwweg in het midden tussen de twee bestaande bruggen over het Rijn-Schiekanaal. Deze locatie sloot het beste aan op bestaande fietsroutes. Een vaste brug bleek niet haalbaar; die zou vanwege de vereiste doorvaarthoogte van 7 meter zo hoog zijn dat de benodigde hellingbanen niet inpasbaar waren. Het brugdek van de gerealiseerde draaibrug ligt 3 meter boven waterpeil.

Constructie
De stalen brug bestaat onder meer uit een 35 meter lang asymmetrisch beweegbaar dek, dat met twaalf tuien aan de pyloon is bevestigd. Het gebruik van pyloon en tuien zorgt ervoor dat de relatief lange vrije overspanning constructief wordt opgedeeld in meerdere korte overspanningen (van tui tot tui). Het dek kan mede hierdoor zo opvallend slank zijn. Aan de oostzijde sluit het beweegbare dek met een T-vormige aanbrug aan op het bestaande fietspad evenwijdig aan het water.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.