Ov populair onder zakelijke reizigers

woensdag 19 december 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 85x gelezen

De zakelijke reizigers blijken niet verknocht aan de auto. Zij pakken net zo lief de trein, bus of tram. Dat blijkt uit onderzoek van Inforesult in opdracht van MultiTankcard (MTc).

In het onderzoek geeft 55 procent van de ondervraagden aan, dat hun werkgever het vaker laten staan van de auto stimuleert. Dit gebeurt in de vorm van een fietsplan, de mogelijkheid om thuis te werken of een betere vergoeding voor het reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast zegt 28 procent voor woon-werkverkeer zowel de auto als het ov te gebruiken. Privé ligt dit percentage nog hoger: daar combineert bijna de helft (45 procent) van de bevolking auto en openbaar vervoer. Als voordelen van ov-gebruik worden genoemd het vermijden van files, onderweg kan rustig gewerkt worden, geen gedoe met parkeren en men komt ontspannen aan op de plek van bestemming.

Eigen observaties
De uitkomsten van het onderzoek worden ondersteund door eigen observaties van MTc. “Ruim een derde van onze klanten kiest tegenwoordig voor een ov-kaart als aanvulling op de tankpas”, zegt directeur Patrick Roozeman, die spreekt van ‘een significante verschuiving’. “De auto blijft vaker thuis of op de parkeerplaats voor het kantoor.” MultiTankcard ziet zowel in gebruikscijfers als in recent eigen onderzoek dat het openbaar vervoer populair is onder zakelijke reizigers. Voor dit onderzoek zijn duizend Nederlanders ondervraagd in de leeftijd 18 tot en met 66 jaar.

Vooral voor kortere reizen of vervoer binnen de stad kiezen zakelijke reizigers steeds vaker voor het openbaar vervoer. Zes op de tien ondervraagden vinden dat het openbaar vervoer goedkoper moet worden. Ook ergeren ov-reizigers zich aan de drukte, de langere reistijd en het ontbreken van een zitplaats.

Zzp’ers en openbaar vervoer
Hoewel ook onder zzp’ers een toename in OV-reizen is te zien, hikt deze doelgroep in het bijzonder aan tegen de kosten. Meer dan de helft van de zzp’ers zegt reizen per auto goedkoper te vinden dan het openbaar vervoer. Zelfs voor een korte zakelijke reis binnen de eigen woonplaats, is de auto met 50 procent onder zzp’ers het meest gekozen vervoermiddel.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.