Pratende en trillende verkeerslichten in Helmond

dinsdag 19 maart 2013 Verkeerskunde 2/2013 0 reacties 630x gelezen

‘Kruispunt Kasteel Traverse - Zuid Koninginnewal’, klinkt het bij het betreffende verkeerslicht in Helmond. De gemeente heeft 12 verkeerslichten voorzien van speciale drukknoppen die op verschillende manieren informatie geven over de kleur van het licht, de locatie en de inrichting van de weg.

De speciale drukknop geeft op verschillende wijzen informatie aan de gebruiker

De speciale drukknop geeft op verschillende wijzen informatie aan de gebruiker (Copyright: Elspec)

Deze ingenieuze drukknoppen van het Duitse bedrijf Langmatz hebben een luidspreker, een rateltikker die zich aanpast aan de sterkte van het omgevingsgelui en, een knop die een bepaalde trilling geeft bij groen. In Helmond is ook een voelbare tekening op de zijkant aangebracht met een schematisch overzicht van het kruispunt. De drukknoppen kosten 800 euro per stuk, all-in, want voor installatie hoeft niet gegraven te worden, aldus de woordvoerder van de gemeente.

 

Helmond heeft de innovatieve drukknoppen aangeschaft omdat de stad zich wil profileren als proeftuin voor vernieuwingen op het gebied van automotive. De drukknoppen staan op een drukke route tussen het NS-station en het centrum. Importeur Elspec ziet de drukknoppen als een voorziening voor het groeiend aantal mensen dat naast visuele beperkingen, ook minder goed hoort. Dankzij het geluid dat zich aanpast aan de omgeving en in de stille uren zachter ratelt, kan het product ook helpen omwonenden te vriend te houden.

 

De gemeente Tilburg heeft intussen ook belangstelling getoond, aldus Elspec.  

Meer informatie: Klik hier vor een filmpje waarin de wethouder van Helmond de drukknoppen toont

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.