Provincie Utrecht: 59 miljoen euro extra voor Uithoflijn

woensdag 14 februari 2018 Guus Puylaert 0 reacties 111x gelezen

De Provinciale Staten van Utrecht investeren 59 miljoen euro extra in de Uithoflijn. Daarnaast maakt de provincie een risicoreservering van 13,7 miljoen euro voor ‘extra kosten’, om de start van de exploitatie in december 2019 te kunnen borgen. De tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein krijgt een extra investering van 5 miljoen.

Oorspronkelijk zou de Uithoflijn op 8 juli 2018 klaar moeten zijn, maar die datum werd onlangs bijgesteld. Er zou sprake zijn van beveiligingsproblemen, de omgeving van het station zou nog niet bouwklaar zijn en er moest onder de stationshal een extra onderheide spoorplaat komen, omdat de ondergrond instabiel bleek.

Lees ook: Uithoflijn duurder en pas eind 2019 klaar (OV-Magazine).

Vanwege deze problemen stapte de Utrechtse gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof vrijdag 9 februari op. Haar portefeuille wordt tijdelijk waargenomen door Pim van den Berg.

Tijdens het debat dat volgde op het aftreden van de gedeputeerde stellen alle politieke partijen dat het belangrijk is dat het project wordt afgerond. "Dagelijks maken zo’n 20.000 reizigers gebruik van een verbinding tussen Uithof en Utrecht CS en dat aantal groeit naar verwachting tot 45.000 in 2025", vertelt provinciewoordvoerder Ton Melgers. 

Gemeente betaalt ook
Naast de provincie, investeert ook de gemeente Utrecht extra geld in het project: 25 miljoen. In 2012 hebben provincie en gemeente een verdeling van de kosten gemaakt op basis van taken, verantwoordelijkheden en afspraken.

Wel wil de provincie opnieuw in gesprek over de verdeling van de kosten, laat Melgers weten. "Omdat een grote oorzaak van de vertraging in het Stationsgebied (een deelproject van de gemeente) ligt, willen Provinciale Staten dat de provincie daarover opnieuw gaat onderhandelen. Op de uitkomsten daarvan kunnen wij niet vooruitlopen".

Interview Jacqueline Verbeek-Nijhof
In het magazine Verkeerskunde, dat op 23 februari verschijnt, is een interview met de oud-gedeputeerde over verkeersveiligheid in de provincie Utrecht. Dit interview werd gehouden voordat de gedeputeerde opstapte.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.