Reflecterende bermbanden werken beter dan straatverlichting

vrijdag 31 januari 2014 0 reacties 378x gelezen

Dankzij reflecterende banden en grasbetonblokken langs de weg, kunnen de provincie Groningen en gemeenten bijna 30 procent besparen op openbare verlichting. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal hebben laten uitvoeren.

Plaatsing van de grasbetonblokken

Plaatsing van de grasbetonblokken (Copyright: provincie Groningen)

Donderdag 30 januari namen gedeputeerde Mark Boumans en wethouder van Stadskanaal Jan Bessembinders het rapport van het onderzoek in ontvangst. Daarna plaatsten ze een reflecterend grasbetonblok langs de weg.

Reflecterende stenen beter zichtbaar
Het onderzoek is uitgevoerd op provinciale wegen bij Grijpskerk (N355) en Farmsum (N991) en aan de Atlantislaan in Stadskanaal. Uit het onderzoek blijkt dat reflecterende betonstraatstenen veel beter zichtbaar zijn dan de traditionele grijze betonbanden. Zo is er minder straatverlichting nodig. Straatverlichting is alleen nog nodig zijn voor de sociale veiligheid, om de omgeving te verlichten, bijvoorbeeld in de buurt van kruispunten en rotondes. 

26 kilometer berm
Dit past goed in het beleid van de provincie om niet meer verlichting te gebruiken dan nodig is. De gemeente Stadskanaal werkt zo veel mogelijk met reflecterende materialen en wil zo openbare verlichting tot een minimum beperken. Bovendien verbeteren betere zichtbare wegkanten de verkeersveiligheid. De gemeente gaat 26 kilometer te verharden bermen de komende tijd uitvoeren met reflecterende grasbetonblokken.

Bron: provincie Groningen 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.