Rijksuniversiteit Groningen zoekt nudgende professionals

vrijdag 23 februari 2018 Guus Puylaert 256x gelezen

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar het nut van nudging. Is het een geschikt middel om overlast in de publieke ruimte te verminderen? Om het onderzoek kracht bij te zetten, hebben de onderzoekers een enquête opgesteld. U kunt tot 18 maart meedoen.

Nudges zijn interventies, bedoeld om het gedrag van mensen te beïnvloeden zonder gebruik te maken van dwang, financiële prikkels of het onmogelijk maken van gedrag.

Het kan daarbij onder meer gaan om het beïnvloeden van het fietsparkeergedrag van burgers of hoe snel ze rijden.

 

Besluiten op automatische piloot

“Wellicht staat u er niet bij stil, maar de kans is groot dat u betrokken bent bij nudging. Nudges zijn interventies die inspelen op het feit dat mensen vaak niet rationeel handelen, maar vooral ‘op de automatische piloot’ besluiten nemen. Rode matten voor fietsers, Nijntje verkeersborden of share space zijn bekende voorbeelden van nudges. Hopelijk wilt u uw ervaring delen over het gebruik van nudging in de publieke ruimte door het invullen van een enquête”, schrijven de onderzoekers.

 

Uw mening
In de enquête wordt uw mening gevraagd over voor welk soort problemen nudging geschikt is en in welke publieke ruimten en buurten nudging een geschikt interventiemiddel is.

 

Klik hier om naar de enquête te gaan

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.