Rijschoolketen confronteert cursisten met gevaren smartphone

woensdag 18 oktober 2017 Guus Puylaert 0 reacties 125x gelezen

Rijschoolketen NXXT gaat cursisten in het online cursusmateriaal confronteren met de gevolgen van mobiel telefoongebruik tijdens het rijden. “We gaan niet wachten tot de wetgeving dit verplicht”, aldus NXXT-oprichter Jan Catsburg.

De toename van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland is voor een groot deel te danken aan de opkomst van de mobiele telefoon. SWOV pleit er daarom voor om dit onderwerp te behandelen tijdens de verkeerseducatie.

Catsburg geeft gehoor aan die oproep. Hij heeft zelf ervaren dat een shockerende aanpak werkt. “Tijdens mijn opleiding liet een traumachirurg beelden zien van verkeersslachtoffers op zijn operatietafel. Die beelden vergeet ik nooit meer. Het thema ‘appen achter het stuur’ wordt steeds belangrijker. Daarom wil ik het in de opleiding hebben: het begint bij de toekomstige verkeersdeelnemer.”

Gedragsverandering
Een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor heeft hij niet. De oprichter van de rijschooketen, die 85 ketens in Nederland beheert, beroept zich louter op zijn eigen ervaring. “Denk bijvoorbeeld ook aan de veiligheidsgordel. Eenmaal aangeleerd in de opleiding, zorgt dit voor levenslang consequent naleven. Dat heeft wereldwijd al 1,5 miljoen verkeersdoden voorkomen.”

Catsburg vergelijkt zijn aanpak bovendien met de heftige afbeeldingen op sigarettenpakjes. “Ook daarvan vroeg men zich lange tijd af of het wel nut had, maar nu zien we dat die harde confrontatie wel degelijk invloed heeft op jongeren.”

Waardevol
De maatregel zal er op korte termijn niet voor zorgen dat leerlingen dit deel van de opleiding erg prettig zullen vinden, weet de rijschoolhouder. ”Maar als we er op langere termijn ongelukken mee kunnen voorkomen, dan is wel het meest waardevolle deel van de cursus”, besluit Catsburg.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.