Rotterdamse ban op benzineauto’s voorlopig teruggedraaid

maandag 16 oktober 2017 Guus Puylaert 0 reacties 91x gelezen

De gemeente Rotterdam mag geen oude benzineauto’s uit de milieuzone weren. Dat bepaalde de voorzieningenrechter op 11 oktober. De uitspraak geldt niet voor vervuilende diesels. In de milieuzone had het gemeentebestuur een verbod opgelegd voor dieselauto’s van vóór 1 januari 2001 en benzineauto’s van vóór 1 juli 1992.

De uitspraak van de voorzieningenrechter sluit aan op een uitspraak van de rechtbank Rotterdam in juni van dit jaar. De rechtbank oordeelde toen dat de nadelige effecten voor autobezitters onevenredig groot waren wanneer benzineauto’s van voor 1992 uit de milieuzone werden geweerd.

Aan de andere kant kon de gemeenteraad onvoldoende aannemelijk maken dat de vervuilende auto’s een ‘onevenredig groot deel van de uitstoot van stikstofdioxide veroorzaken’. Daarom mocht de ban niet doorgaan.

Nieuw besluit
Vervolgens besloot het gemeentebestuur op 1 augustus opnieuw een besluit door te voeren, waardoor benzineauto’s van vóór 1 juli 1992 uit de milieuzone werden geweerd. De voorzieningenrechter heeft nu uitgesproken dat het gemeentebestuur onjuist heeft gehandeld door opnieuw een besluit met dezelfde strekking te nemen.

Lees ook: Oude bezineauto’s verbannen uit Rotterdamse milieuzone

Het gemeentebestuur is aan dit oordeel gebonden. De uitspraak is echter nog niet definitief. Totdat de afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak heeft gedaan, mogen de vervuilende benzinwagens dus weer de Rotterdamse milieuzone in.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.