SMS-service geeft nog actuelere reisinformatie rond wegafsluitingen

donderdag 22 mei 2014 238x gelezen

Aannemers en verkeersregelaars kunnen vanaf heden direct van de werklocatie - namelijk per sms  - hun tijdelijke wegafsluitingen melden. Regio Arnhem Nijmegen heeft de primeur van een grootschalige uitrol.

Wegwerkmeldingen.nl

Wegwerkmeldingen.nl (Copyright: Goudappel)

Het meldsysteem van www.wegwerkmeldingen.nl van Goudappel is uitgebreid met een SMS-service. Met het systeem coördineren wegbeheerders hun 'werk aan de weg'. Goede afstemming van tijdelijke afsluitingen of stremmingen vermindert immers verkeershinder.

 

Actualiteit is cruciaal

De data die in dit systeem beschikbaar komt vindt daarnaast steeds vaker zijn weg naar de weggebruiker: informatieve websites, routeplanners en navigatiesystemen. Actualiteit is dus cruciaal. Je rijdt niet graag om voor een wegafsluiting die er al niet meer is, of erger: je staat alsnog in de file omdat de wegafsluiting onverwacht langer duurt dan verwacht en aangegeven door jouw reisplanner. De SMS-service pakt dat vraagstuk aan.

Francien Bouma, productmanager ‘Wegwerkmeldingen’ bij Goudappel: 'Met de nieuwe uitbreiding zorgen we voor perfecte actualiteit. Niet 'op kantoor' maar ter plekke wordt een afsluiting aan- of uitgezet. Het is ten slotte de aannemer op locatie die het beste weet wanneer de hekken echt worden neergezet. En wanneer echt weggehaald.' De afgelopen maand is het systeem in de praktijk getest bij de aangesloten regio's. In Arnhem Nijmegen startte op 21 mei de grootschalige uitrol voor deze hele regio.

 

Gebruikersgroep
Het meldsysteem heeft een grote gebruikersgroep. Het wordt gebruikt in de provincies Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Voor de Regio Twente en Stadsregio Arnhem Nijmegen zijn er zelfs speciale websites. Op www.wegwerkmeldingen.nl zijn alle publieksites te zien. De data tussen deze gebieden wordt automatisch gesynchroniseerd met elkaar en het NDW. Bouma: 'De functionaliteit is er volledig op gericht dat meldingen snel en efficiënt gedaan kunnen worden. De administratieve last mag nooit een excuus zijn een voorgenomen afsluiting (of evenement) nog maar even niet te melden. Dankzij ons meldsysteem voorkomen we dagelijks onhandige samenloop en dragen wij bij aan het maatschappelijk doel: 'beter geïnformeerd op weg'.'

Waarom geen App?
Bouma: 'Deze vraag krijgen we vaak. Uiteraard klinkt een sms-service enigszins ouderwets in tijden van kekke app's. Maar wij ontwikkelen voor, en vanuit, de praktijk. Probeer maar eens te 'swipen' met bouwhandschoenen aan. De keuze voor een sms-service is op nadrukkelijk verzoek van de aannemers. Het moet vooral voor hen praktisch zijn. Kekke app's bouwen we voor andere toepassingen, zoals filejeppen.'


Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.