Sterk in je schoenen staan om tegen fietshelm te zijn

woensdag 21 februari 2018 Nettie Bakker 282x gelezen

De hulpverlening in Nederland is absoluut adequaat. We hebben een goed uitgeruste ambulancedienst waardoor de hulpverlening al op de plaats van het ongeval begint. Daarbovenop hebben we traumahelikopters die slachtoffers zo nodig direct naar traumacentra vliegen.
Inger Schipper, traumachirurg, hoogleraar traumachirurgie, LUMC.

Inger Schipper, traumachirurg, hoogleraar traumachirurgie, LUMC.

Met nóg betere zorg en hulpverlening win je het daarom niet en kom je uit op preventie en dan met name op het dragen van een helm door fietsers. Ik weet dat er met onderzoeken wordt geschermd die geen heil van een fietshelm aantonen, maar die onderzoeken zijn vaak wat ouder en komen uit het buitenland, waar andere condities gelden.

 

Ik baseer me op longitudinaal onderzoek naar verkeersdoden in de (veiligheids)regio’s Holland Midden en Haaglanden over de periode 2005-2015. De meeste doden vielen onder motorrijders (35 procent) in de eerste onderzoeksperiode (2005-2010), terwijl in de laatste periode (2012-2015) de meeste slachtoffers vielen onder fietsers (35 procent) als gevolg van schedel- en hoofdletsel. Als je ziet hoe ernstig dit letsel vaak is, moet je wel sterk in je schoenen staan om tegen het dragen van een fietshelm te zijn. Het zou mij niet verbazen als het dragen van een fietshelm zou resulteren in minder ernstig hoofdletsel onder fietsers en een daling van de sterfte. 


 

 

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 11 tot 15 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 11 tot 15 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.