Stint definitief van de weg gehaald

donderdag 13 december 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 254x gelezen

De Stint wordt van de weg gehaald. Het voertuig is onveilig, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Tijdens het onderzoek zijn er allerlei gebreken naar voren gekomen.

TNO heeft het onderzoek uitgevoerd op drie Stints. Alle zes aspecten van de Stint waar het onderzoeksinstituut naar gekeken heeft, zijn onvoldoende. “Alle zes vakjes zijn rood, dus dat is geen goed verhaal”, geeft  minister Van Nieuwenhuizen (IenW) aan in haar verklaring. Daarom haalt de minister nu het voertuig definitief van de weg. Van Nieuwenhuizen vroeg TNO onderzoek te doen naar de veiligheid van de Stint naar aanleiding van het ongeval met het voertuig in Oss waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Verschillende onveiligheden
“Op alle zes de aspecten achten wij dit voertuig onveilig”, zegt Bastiaan Krossen van TNO. Zo kan de nuldraad van de gashendel los komen te zitten waardoor de Stint ongewenst accelereert. “Ook moet er altijd voorkomen worden dat het voertuig zomaar remt. Omdat een aantal kabels los kan komen te zitten, is ook op dit punt de Stint onveilig”, zegt Krossen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het in noodgevallen is het niet altijd mogelijk om de Stint handmatig op een veilige plek te krijgen. Dit is met twee handelingen mogelijk, en mocht de bestuurder daar niet in slagen dan wordt hij door het voertuig tegengewerkt.

Aanpassingen noodzakelijk
Er moet nogal wat aangepast worden aan de Stint, voor deze weer de weg op kan. Van Nieuwenhuizen: “Ik realiseer me dat het voor de huidige gebruikers een vervelende boodschap is, maar ik blijf herhalen dat verkeersveiligheid voor mij de doorslag geeft, zeker als het om kinderen gaat.”

De minister kon niet uitleggen waarom de Stint in 2011 relatief eenvoudig werd toegelaten tot de weg. “Die vraag worstelen wij nu ook mee. Daarom werken we nu aan een nieuw toelatingskader voor voertuigen zoals de Stint”, aldus de minister.

Nu het definitieve TNO rapport er is, start de minister de intrekkingsprocedure voor de toelating van de Stint op de openbare weg. Om zeker te zijn dat een eventuele nieuwe Stint veilig is, zal die dan ook opnieuw gekeurd moeten worden voordat deze op de weg wordt toegestaan.

Bekijk hier alle onderzoeksresultaten van TNO.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.