Superbus de weg op

dinsdag 15 mei 2012 1611x gelezen

De Superbus, ontwikkeld door Wubbo Ockels, krijgt een kenteken.
Met het kenteken kan het ontwikkelingsprogramma van de Superbus worden voortgezet

Met het kenteken kan het ontwikkelingsprogramma van de Superbus worden voortgezet (Copyright: Superbusproject.com)

Dinsdagmiddag 15 mei overhandigt minister Schultz van Hagen op vliegbasis Valkenburg het kenteken voor de Superbus. Daarna maakt ze een proefrit.


De Superbus is een 15 meter lange autobus ontwikkeld door de TU Delft, die tussen de 150 en 250 km/uur kan rijden. Idee is om het elektronisch geleide wegvoertuig over een aparte busbaan te laten rijden, zodat de topsnelheid kan worden bereikt. Er is ruimte voor 23 passagiers, die via 8 deuren per zijde kunnen in- en uitstappen. Idee is om met de bus vraagafhankelijk en punt-tot-punt vervoer te verzorgen.

 

Ontwikkelingsprogramma
Met het kenteken kan de Superbus de komende twee jaar, onder bepaalde voorwaarden, de openbare weg op. Joris Melkert, werkzaam bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Superbus: ‘Dit is iets waar we een aantal jaren naar toe gewerkt hebben. We hebben de afgelopen jaren regelmatig de RDW over de vloer gehad voor een hele serie inspecties en testen. Het resultaat is dat we nu een kenteken krijgen voor het prototype. Daarmee kunnen we ons ontwikkelingsprogramma voortzetten.’

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.