Europa eist aanpassing 10.000 Nederlandse bruggen

woensdag 15 februari 2017 Guus Puylaert 0 reacties 394x gelezen

Een Europese regel schrijft voor dat gemeentelijke bruggen bestand moeten zijn tegen de hoogste verkeersbelasting op rijkswegen. Binnen steden kennen ze vaak een veel lagere belasting: 10.000 stuks in totaal.

Bij de vertaling van de Europese regels heeft de zwaarst belaste brug in Nederland model gestaan voor hoe stevig een veilige brug moet zijn: de Moerdijkbrug in Rotterdam. Volgens Rotterdamse deskundigen is het geldverspilling.

 

Rotterdamse visie

Omdat er 253 stadsbruggen van klasse-30 en klasse-45 zijn, van verschillende materialen, pleit wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) voor maatwerk: “Alleen al voor Rotterdam gaat het voor de komende jaren om honderden miljoenen euro’s weggegooid geld. Voor mij reden om bij minister Plasterk aan te dringen op een nieuwe Nederlandse norm voor stadsbruggen, waarbij uiteraard de veiligheid van de weggebruikers niet in het geding komt."

 

Landelijke norm, landelijke kosten
De huidige regelgeving is met de introductie van het Bouwbesluit 2012 in werking getreden en is het gevolg van de landelijke vertaling van de NEN-EN-1990 de zgn. Eurocodes door de Rijksoverheid.

 

TNO, Rijkswaterstaat, provincies, gemeente Rotterdam en andere grote gemeenten maken zich daarom hard voor betere richtlijnen. Maar om tot eenduidige normen te komen, is onderzoek nodig. Niet voor elke brug, maar voor een representatieve doorsnede van de wegen moet een grote hoeveelheid metingen worden verricht. Door de hoge kosten en de benodigde kennis en apparatuur kan zo’n programma nooit door decentrale overheden alleen worden opgezet.

 

Onderzoek minister
Stef Blok, voormalig Minister van Wonen en Rijksdienst, heeft een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar de toepassing van de bouwregelgeving bij de beoordeling van stadsbruggen door gemeenten.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.