Toegankelijkheid voor iedereen!

Voor de één is toegankelijkheid gemak, voor de ander bittere noodzaak

woensdag 25 oktober 2017 Frans Bekhuis, projectmanager ruimte & mobiliteit, CROW 172x gelezen

De vanzelfsprekendheid en het gemak van zich verplaatsen of reizen is niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen met een (tijdelijke) beperking is de toegankelijkheid van het verkeers- en vervoersysteem en de openbare ruimte van groot belang om deel te nemen aan de samenleving. Door de vergrijzing wordt toegankelijkheid steeds belangrijker, niet alleen voor mensen met een beperking maar voor iedereen. Voor de één is toegankelijkheid gemak, voor de ander bittere noodzaak.
Frans Bekhuis, projectmanager ruimte & mobiliteit, CROW

Frans Bekhuis, projectmanager ruimte & mobiliteit, CROW (Copyright: Hessel Bes)

Sleutelwoorden
Hoewel we in Nederland op de goede weg zijn, zijn er nog wel zaken die beter kunnen. Sleutelwoorden zijn ‘samenwerken’ en een ‘integrale aanpak’ van toegankelijkheid. Een integrale aanpak, omdat de zwakste schakel in de keten de kwaliteit en mogelijkheid van reizen bepaalt. De noodzaak tot samenwerken, omdat er veel verschillende disciplines bij betrokken zijn; niet alleen binnen een organisatie maar ook tussen organisaties. Daarbij speelt kennis een belangrijke rol, van kennisontwikkeling tot het toepassen en delen van kennis.

 

Ik ben ervan overtuigd dat alleen al door bestaande kennis slim te organiseren, heel wat verbeterpunten zijn te realiseren. Zowel in de ontwerp- en inrichtingsfase als in de onderhoud- en beheerfase van het mobiliteitssysteem en de openbare ruimte. Maar ook in de beschikbaarheid van data voor elke schakel in de reis, als basis voor goede reizigersinformatie.

 

Regie
Voor deze integrale aanpak is regie en de bereidheid tot samenwerking een vereiste, waarbij het belang van de reiziger centraal staat. Ik ben daarom blij dat zoveel verschillende organisaties een bijdrage hebben geleverd aan dit belangrijke thema. Dit geeft de burger moed op weg naar een toegankelijke samenleving.

 

Veel leesplezier.

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.