Training met elektrische fietsen voor ouderen nuttig

maandag 4 juni 2012 Jan van den Berg 0 reacties 1486x gelezen

Trainingen voor senioren om te leren omgaan met elektrische fietsen voorzien in een behoefte. Centraal staan de veiligheid en het leren omgaan met dit vervoermiddel.
Steeds meer ouderen stappen op de elektrische fiets (Foto: tweewieler.nl)

Steeds meer ouderen stappen op de elektrische fiets (Foto: tweewieler.nl)

De trainingen vonden afgelopen mei plaats in Uden en Ede. ‘Het bleek dat ouderen er behoefte aan hebben’, zegt Ineke Spapé van adviesbureau SOAB, dat de training heeft opgezet in opdracht van de provincie Noord-Brabant. ‘Soms wisten ze te weinig over hun fiets door slechte voorlichting van fietsenhandelaren. Ook het opfrissen van kennis over verkeersregels was nuttig.'Zo'n 60 ouderen namen deel.

 

Veilig deelnemen aan verkeer

Op de training ‘elektrisch fietsen voor ouderen’ kregen de deelnemers tips en trucs over het veilig deelnemen aan het verkeer en leerden ze welke verkeersregels relevant zijn. Het theoretische gedeelte ging ook in op punten waar bij de aanschaf van een elektrische fiets op gelet moet worden.

 

Noodstop

Het praktische deel van de training betrof het oefenen van vaardigheden als opstappen, noodstop en linksaf slaan. Elke deelnemer werd bij het afleggen van het parcours begeleid door een professional.

 

Seniorenbelang

SOAB organiseerde de training in Uden met een lokale fietsenmaker en Seniorenbelang Uden. In Ede waren de gemeente, VVN en een oudereorganisatie betrokken. De kosten in Uden werden betaald door de provincie Noord-Brabant en in Ede door de gemeente Ede.

 

Verkeersdoden

Volgens Spapé is er behoefte aan de training. ‘Vorig jaar bestond een vijfde van de verkeersdoden uit fietsende ouderen. Als we niets doen, wordt dat meer door de combinatie van vergrijzing en het toenemende gebruik van elektrische fietsen.’ Het is dan ook waarschijnlijk dat deze training vaker gegeven zal worden.

 

Een impressie van een training is te zien op de site van Omroep Brabant.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.