Voorwoord Trends 2012

woensdag 12 februari 2014
timer 2 min

Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde: 'Trends 2012: anders, open, samen'

Een serie eindejaarsgesprekken is voor u gebundeld in deze eerste, extra uitgave van Verkeerskunde met de titel ‘Trends 2012’. Een interessante gespreksronde met acht vertegenwoordigers van de markt, met de belangenbehartiger van de weggebruiker en met een vertegenwoordiging van de wetenschap: PAO. Wat zich bij ieder afzonderlijk ‘in eigen huis’ afspeelt leest u in de tien interviews in dit blad.

Wat ons uit deze gesprekken opvalt is dat de wereld van verkeer en vervoer in 2011 in het teken stond van aanloop, voorbereiding, en opmars naar een nieuwe wereld die gepaard gaat met grootschalige omwentelingen op meerdere gebieden. Vialis en Siemens hebben die betere toekomst helder geschetst en passen hun organisatie, mensen en middelen daarop aan om die wereld samen met anderen te gaan realiseren. In de wegenbouw gaat in 2012 van alles op de schop, om te beginnen de traditionele spelregels. Een fantastische uitdaging, legt Strukton uit. Essentiële grondstof, eerste levensbehoefte mag je misschien zelfs zeggen, lijkt data, direct gevolgd door datacommunicatie. De witte plekken op de digitale kaart van 2011 zullen nu toch rap van kleur gaan verschieten als je de inspanningen van VID, TomTom, Nedap AVI leest. Ieder brengt hele brokken aan data aan het licht. En dan? Vermarkten? Jazeker, met name gemeenten kunnen er een efficiencyslag mee slaan. De markt laat het niet na om die nieuwe lusten inzichtelijk te maken. Tegelijkertijd groeit in diezelfde markt een besef dat alle data samen randvoorwaardelijk zijn voor de opstap naar nog grotere plannen en mogelijkheden. De nog verre van volledige datacommunicatie belemmert de doorstoot van afzonderlijke innovaties, benadrukt Siemens. De eerste initiatieven voor open platforms en integrale samenwerking komen in deze gesprekken aan de orde en BAM en Wantogo laten al zien wat er zoal uit tevoorschijn kan komen. Kortom: open platforms en integrale samenwerking zijn noodzakelijk op weg naar een wereld die bijna te mooi lijkt om waar te zijn: schoon, veilig, leefbaar en beweegbaar. De markt gelooft erin. De weggebruiker kan niet wachten op die wereld, dus werkt de ANWB graag mee. En de wetenschap volgt, voedt en borgt.

Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde

 
Auteur: Joske van Lith

Nettie Bakker, Verkeerskunde

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.