Voorwoord Trends 2014

maandag 30 december 2013 0 reacties 56x gelezen

Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde: 'Trends 2014: Open data, nieuwe spelers'

De crisis lijkt voorbij, tenminste in de wereld van verkeer, vervoer en mobiliteit. In de vorige uitgave zong het woord ‘bezuiniging’ nog een onmiskenbare ondertoon en de Trendauteurs stelden hun verwachtingen van een nieuwe, betere wereld - die het jaar ervoor helder werd beschreven - fors bij. De bezuinigingen veroorzaakten overigens niet zozeer afstel van een grootse transitie, maar wel uitstel en fasering.

Nu zit de vaart er weer in. Het woord bezuinigingen komt in de hele uitgave niet eens meer voor. Gedaan met de crisis? Zo leuk is het nu ook weer niet. Maar de onmiskenbare trend, of ouderwetse, rode draad, in deze Trenduitgave, duidt op een nieuwe, gezamenlijke, onstuitbare drang om nu echt werk te maken van die nieuwe wereld, van die samenleving die schoner, veiliger, leefbaarder en mobieler is. Crisis of niet.

Hoe dat kan in een jaar tijd? Er lijken allerlei omwegen te ontstaan rond de belemmeringen van minder bestedingen, handen op de knip en stagnerende trajecten. Nieuwe spelers, en snellere verbindingen zetten opnieuw de vaart erin, buiten de gevestigde ordes en gebaande paden. Bedreigingen worden weliswaar ook in dit nummer genoemd: ‘de wegbeheerder raakt zijn controlpositie kwijt’, maar over bezuinigingen hebben we het niet meer.

Sterker nog, ‘we’ gaan gewoon van start: op weg naar smart cities, met de huidige techniek, met gekoppelde data en met nieuwe menskracht: nieuwe spelers, nieuw elan, nieuwe paden; we gaan weer vooruit!

Nettie Bakker, hoofdredacteur
nbakker@anwb.nl

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.