Ik ga door met het verbinden van verschillende werelden

maandag 26 januari 2015 Corina de Jongh 0 reacties 67x gelezen

Corina de Jongh verrijkt de vakwereld in het openbaar vervoer met kennis en ervaringen uit andere gebieden. Daarmee speelt ze niet alleen in op trends als het ‘internet of everything’, maar het is ook het resultaat van haar taakopdracht: ‘zorgen voor onverwachte ontmoetingen.’

Corina de Jongh is directeur van Railforum

Corina de Jongh is directeur van Railforum (Copyright: Davids Doka fotografie )

‘Als belangrijkste maatschappelijke trends zie ik: de trek naar de steden, het ‘internet of everything’ (alles is met elkaar verbonden via internet en genereert dus data), de participatiemaatschappij en meer ‘zorgen voor elkaar’, het ‘beschikking’ hebben over  is voldoende, ‘bezit’ hoeft niet meer en ‘delen’ is het nieuwe ‘hebben’ (denk aan uber, airbnb of mywheels). En daarnaast blijven duurzaamheid, gezond eten en gezond leven belangrijk. Ook signaleer ik dat zingeving belangrijker wordt. Ten slotte voorzie ik dat nieuwe initiatiefnemers alle bestaande business-modellen omver kunnen werpen en nieuwe markten kunnen scheppen.

Deze trends probeer ik te vertalen in mijn werk. Zo zie ik om te beginnen alle trends als nieuwe criteria waarop de consument zijn of haar mobiliteitskeuzes maakt, zoals de keuze voor de deeleconomie en voor duurzaamheid en dergelijke in mobiliteit. Verder verwacht ik dat Big Data het mogelijk maakt om echt vraagafhankelijk vervoer aan te bieden. Ook biedt het veel voordelen in de bedrijfsvoering. En ik bekijk welke nieuwe initiatieven tot nieuwe business-modellen kunnen leiden en bestudeer de vraag hoe we mobiliteit in de toekomt kunnen financieren.

Bedreiging
Als grootste bedreiging voor het vakgebied verkeer, vervoer en mobiliteit in 2015 beschouw ik dat er nog steeds met oude modellen en dus met verkeerde prognoses wordt gewerkt. Bijvoorbeeld vervoersprognoses op basis van reistijdwaarderingen.  En ook dat bedrijfsdata te lang blijven afgeschermd waardoor nieuwe initiatieven worden afgeremd.

Kansen
Als grootste kansen zie ik dat de genoemde trends de mogelijkheid bieden om alle vervoerswijzen te gaan combineren, dus ook collectief, openbaar en particulier. En dus ook dat er geheel nieuwe ondernemers komen met compleet nieuwe mobiliteitsdiensten. Door slimme data kan er immers veel beter vraagafhankelijk vervoer worden aangeboden.

Werelden verbinden
Wat ik dit jaar zelf ga doen om bij te dragen aan een beter verkeers- vervoer- en mobiliteitssysteem, is dat ik doorga met het verbinden van verschillende werelden. Heel concreet door de Seats2Meet community (Society 3.0) te verbinden met die van Railforum en die van de Jonge Veranderaars. Een eerste actie was een Nieuwjaars Mix2Meet op 5 januari met als spreker Saskia van de Muijsenberg van stichting Biomimicry over wat we van de natuur kunnen leren. En ook blijf ik aandacht vragen voor transparantie en het delen van alle data. En ten slotte maak ik me sterk om het woord te geven aan de eindgebruiker en aan nieuwe initiatiefnemers.’

Over de auteur
Corina de Jongh is directeur van Railforum, het kennisnetwerk van de brede rail- en OV-sector.

‘Wij bieden het platform voor ontmoetingen om kennis en ervaringen te delen. Doel is hierdoor nieuwe inzichten te krijgen om het railvervoer en OV nog klantgerichter en innovatiever te laten zijn. Voor de huidige klanten, maar ook die van de toekomst. Ik speel met de programmering in op trends en ontwikkelingen en op de wensen van onze leden en bestuur. Mijn belangrijkste werk is zorgen voor onverwachte ontmoetingen, nieuwe inzichten en inspiratie. En dat organiseren in een veilige omgeving, zodat het tot (proces)innovaties komt.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.