Duurzaamheid drukt ook haar stempel op mobiliteit

donderdag 22 december 2016
timer 5 min

Chris van der Meide is marketingverantwoordelijke voor alle verkeersveiligheidsoplossingen die 3M biedt. Het is een innovatief bedrijf dat zich richt op wetenschappelijke oplossingen. ‘Dat zit in ons DNA,’ aldus Van der Meide. Welke trends zien zij op het gebied van mobiliteit en wat kunnen wij volgend jaar van ze verwachten?

In zijn functie is Van der Meide verantwoordelijk voor alle verkeersveiligheidsoplossingen die 3M biedt. ‘Het gaat hierbij om een breed pakket van producten en oplossingen. Van reflecterende folie voor verkeersborden tot duurzame wegmarkeringstape voor belijning. Elk product is uitgevonden om de algehele verkeersveiligheid te verhogen door verbeterde zichtbaarheid van de infrastructuur zelf en voor de weggebruikers die deze gebruiken.’ Dit alles heeft als doel om het risico op verkeersincidenten te verminderen.

Milieu-aspect steeds belangrijker
Binnen de mobiliteit en infrastructuur zien we wel dat er steeds meer vraag naar duurzame alternatieven en hoog kwalitatieve oplossingen met een blik op de toekomst. ‘Er wordt echt naar de lange termijn gekeken en geprobeerd om zoveel mogelijk op het toekomstige verkeersbeeld in te spelen. Vragen die we krijgen en die we ons zelf stellen zijn: welke duurzamere alternatieven zijn er beschikbaar? Hoe ziet infrastructuur er over 10 jaar uit? Zijn er oplossingen te bedenken voor huidige problematiek, die op lange termijn een betere uitwerking hebben?

In combinatie met duurzaamheid wordt ook milieuvriendelijkheid belangrijk, vervolgt Van der Meide. ‘Deze trend is niet meer weg te denken uit de maatschappij en drukt haar stempel ook op mobiliteit. Bij beslissingen wordt het milieu-aspect een steeds belangrijkere drijfveer. Naast de huidige wet- en regelgeving die allerlei partijen dwingen en verplichten tot het reduceren van vervuiling, zijn er ook heel veel bedrijven zelfstandig actief bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen, om zo de druk op het milieu waar mogelijk te verminderen,’ stelt Van der Meide.

Milieuvriendelijkheid is een zeer belangrijk aspect voor 3M: ‘In de productie van onze producten wordt er dagelijks gezocht naar nieuwe manieren die minder belastend zijn voor het milieu.’ En ook buiten de productieprocessen houdt 3M rekening met milieuvriendelijkheid. Bij de bouw van het nieuwe kantoor in Delft heeft dit ook meegespeeld. Ons nieuwe kantoor heeft het BREEAM-NL certificaat ‘Very Good’ ontvangen.’

Ultimate Signing
Vanuit de Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) kwam er het initiatief om een nieuwe ‘standaard’ in de markt te zetten: ‘Ultimate Signing ‘-verkeersborden. Van der Meide: ‘Naast het huidige aanbod van verschillende type verkeersborden - waaronder borden die zich onderscheiden in duurzaamheid - zagen verenigingsleden de noodzaak voor een nieuw verkeersbord: een bord met een nóg langere levensduur dan de huidige verkeersborden.

Ook met dit initiatief spelen we in op de toekomst en gaan zoveel mogelijk mee met de trends om zo relevant mogelijk te blijven in de markt. Zowel in huidige trends, als ook het ontdekken van nieuwe trends. Vernieuwingen, innovaties en nieuwe technologieën zijn voor elk bedrijf en elk segment van vitaal belang. De kernwaarden van Ultimate Signing: ‘Kwaliteit, Veiligheid en Duurzaamheid’, sluiten uitstekend aan bij die van 3M en wij staan als leverancier dan ook volledig achter deze standaard.’

Kwaliteit, Veiligheid, Duurzaamheid
‘Kwaliteit staat voorop, ook indien er een hogere levensduur vereist is’, vervolgt Van der Meide, ‘Om verkeersveiligheid te garanderen voor een nog langere periode, komen alleen de meest hoogwaardige materialen in aanmerking voor een nieuwe standaard. De VNVF heeft besloten om de hoogste eisen te stellen aan de reflecterende folie voor dit nieuwe verkeersbord, en kwam zodoende met ons in gesprek over dit initiatief,’ aldus Van der Meide. Tijdens de Intertraffic-beurs in april, werd door de VNVF het ‘Ultimate Signing’-concept gepresenteerd: een nieuwe standaard onder de verkeersborden, met de drie kenmerken: Kwaliteit, Veiligheid en Duurzaamheid.

Wanneer een verkeersbord beter zichtbaar is, ook van een grotere afstand en onder andere invalshoeken én daarbij duidelijker contrasteert door een hoge helderheid, draagt dit bij aan de algemene verkeersveiligheid. ‘De weggebruiker veilig op weg helpen met duidelijke signalisatie, wegmarkeringen en verbeterde zichtbaarheid draagt in alle opzichten bij aan deze verkeersveiligheid.’

De fabrikanten van de VNVF hebben ook het productieproces van de drager, het bord waar de reflecterende folie op wordt geplakt, milieuvriendelijker gemaakt. Door het gebruik van aluminium coil-coating worden de borden enkel nog mechanisch behandeld. De basis is een voorgecoate plaat aluminium, waardoor de borden een gekleurde rand aan de achterzijde behouden. ‘Door deze nieuwe techniek is er geen individueel reinigingsproces meer, geen uitstoot van schadelijke dampen, geen lozing van afvalwater, geen chemische resten en geen overbodig restafval.’ Daarnaast wordt de reflecterende folie digitaal geprint, in tegenstelling tot de traditionele zeefdruktechniek. ‘Ook dit is veel minder belastend voor het milieu.’

Een geslaagd 2017

De samenwerking met de markt en de verschillende partners wordt door 3M erg gewaardeerd en blijft een speerpunt. Van der Meide noemt het ontstaan van mooie projecten uit deze samenwerking typerend voor het onderlinge vertrouwen. Als voorbeeld noemt hij het proces rond de ‘Ultimate Signing’ standaard: het concept is eerder dit jaar geïntroduceerd en nu worden de eerste verkeersborden volgens dit concept al geplaatst. ‘2017 is voor ons geslaagd wanneer het ‘Ultimate-Signing’-concept zicht uitrolt tot een breed geaccepteerde nieuwe standaard, waar gemeenten en wegbeheerders de toegevoegde waarde van zien.’ Daarnaast zal het bedrijf ook in 2017 kijken naar de nieuwe mogelijkheden en trends om in de toekomst zo relevant mogelijk te zijn.

Voor meer informatie, kijk op: www.3m.nl/ultimatesigning

PDF: 'Duurzaamheid drukt ook haar stempel op mobiliteit'.

 
Auteur: Eline Huls

Chris van der Meide is marketingverantwoordelijke voor alle verkeersveiligheidsoplossingen bij 3M

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.