Verkeersproblemen detecteren en voorkomen voordat ze daadwerkelijk op straat ontstaan.

donderdag 22 december 2016
timer 5 min

De PTV Group ontwikkelt en distribueert software voor de logistieke- en verkeerskundige markt. De laatste categorie producten richt zich vooral op verkeers- en vervoersplanning en -prognoses, verkeerssimulaties en real time verkeersmanagement. Met name op het gebied van de korte termijn verkeersvoorspelling, voorspellen hoe de verkeerssituatie over een uur zal zijn, is in Nederland nog veel te winnen.

Sinds de oprichting in 1979 fungeert het hoofdkantoor van PTV in Karlsruhe als ontwikkelings- en innovatiecentrum en worden ook de sales en service vanuit het hoofdkantoor georganiseerd. “Lange tijd functioneerde dat prima. Maar om echt goed in de toenemende behoefte van een groeiende klantenkring te kunnen voorzien, was deze organisatievorm niet optimaal. Klanten ervaren soms een te grote afstand naar PTV als het gaat om alledaagse vragen en problemen. Verder is kennis van de lokale markt van steeds groter belang om onze software en dienstverlening toe te spitsen op lokale behoeftes”, aldus Robin Huizenga, sinds 2015 om deze redenen als Business Manager Traffic verantwoordelijk voor de verkoop en klantbeheer in de Benelux en de Scandinavische landen. Naast Huizenga zijn inmiddels ook een support-medewerker, inhoudelijk expert voor tweedelijns klantvragen én een projectmanager aan het team toegevoegd. Recentelijk is in Götenborg een vestiging geopend om nog dichter bij de Scandinavische markt te komen. In Nederland rekent PTV nagenoeg alle adviesbureaus op het gebied van verkeer en mobiliteit tot haar klantenkring. Daarnaast wordt de software ook gebruikt bij (grotere) overheden, kennisinstellingen en in toenemende mate aannemerijen die hun dienstverlening steeds verder uitbreiden.

In hoeverre is er in de software echt ruimte voor lokale wensen? “Onze software wordt wereldwijd toegepast en doorontwikkeld voor de meest uiteenlopende vraagstukken. Dit betekent dat we state-of-the-art software kunnen leveren. Hierbij richten wij ons wel op de behoefte en functionaliteiten die niet lokaal-specifiek zijn en dus ook elders in de wereldwijd relevant zijn. Verder zien we steeds vaker dat, mede door de open structuur van onze software, klanten hun lokaal-specifieke wensen zelf realiseren (al dan niet met onze ondersteuning) door hun eigen procedures te koppelen aan onze software.” Gevraagd naar de ambities van PTV ziet Huizenga diverse kansen voor groei. “Zo goed als alle adviesbureaus maken al gebruik van onze software. Voor hen ontwikkelen we nieuwe modules waarmee ze steeds hun dienstverlening kunnen verbeteren en steeds beter en sneller komen tot gewenste berekeningen, simulaties en forecast. Daarnaast dienen nieuwe doelgroepen zich aan, zoals aannemers, die een rol in mobiliteitsland opeisen.”

Korte termijn voorspelling

Nederland ziet zichzelf graag als gidsland op het gebied van slimme mobiliteit en autonoom vervoer. Terecht vindt Huizenga, al ziet hij wel lacunes: “In Nederland zijn we heel goed in real-time verkeersinformatie én in modellen die voorspellen hoe de wereld er over 10 of 20 jaar uit zal zien. Maar waar we in achterlopen ten opzichte van andere landen is het voorspellen van verkeerssituaties over een uur. Ik noem dat de korte termijn voorspelling. En juist daar is nog heel veel winst te boeken in termen van systeemoptimalisatie, sturen van verkeersstromen, informeren van weggebruikers, verbeteren van verkeersveiligheid en beperken van milieukundige (negatieve) effecten.” Relevant in dit verband is het partnership dat PTV is aangegaan met Talking Traffic, onderdeel van het Beter Benutten programma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Samen met Technolution introduceert het vanuit dit programma in 2017 tools waarmee de te verwachten situatie op de weg nog nauwkeuriger voorspeld kan worden op basis van state-of-the-art verkeersmodellering en slimme algoritmes.

Autonoom vervoer

Ook PTV zet serieus in op de robotisering van de mobiliteitssector, zoals Huizenga het noemt als hij praat over de ‘versmelting van mens en machine’. “Op het gebied van autonoom vervoer staan ons enorme ontwikkelingen te wachten. Die werpen vandaag de dag al hun schaduw vooruit. Meerdere autofabrikanten testen binnen onze simulatiesoftware de effecten van de aankomende innovaties die autonoom rijden weer een stap dichterbij brengen. Het testen binnen onze omgeving zorgt voor een drastische reductie in ontwikkelingstijd en voorkomt vele miljoenen testkilometers op testcircuits en openbare weg. Verder hebben we een softwareplatform ontwikkeld dat overheden handvaten geeft om concrete casussen op het gebied van gedeelde mobiliteit (zoals voorbeeld Uber) gecontroleerd plaats te laten vinden. We gaan daarbij zover dat wij het gewenste autonome auto’s in het systeem, optimale standplaatsen en de hoeveelheid en plaats van oplaadvoorzieningen (indien elektrische voertuigen) kunnen benoemen. Daarbij maken we overigens gebruik van de ritplanningstools en -ervaring uit onze logistieke software-activiteiten.”

Technologische mogelijkheden in combinatie met realtime communicatietechnieken en nieuwe business modellen maken de transitie naar een soort privaat OV mogelijk. “De mogelijkheden lijken onbegrenst. De vraag is vooral wat de uiteindelijke gebruikers van al deze mogelijkheden vinden, of ze ervan gebruik willen en gaan maken én vooral of ze voor de dienst willen betalen.”

Integrale oplossingen

Daarmee heeft ook de eindgebruiker zijn plek in het gesprek opgeëist. Net als in de sector steeds vaker het geval is. Huizenga: “In algemene zin willen consumenten in toenemende mate hun persoonlijke behoeften vervullen. Online je eigen product customizen en bestellen en de volgende dag in huis. Met een enorme groei van online verkopen als resultaat. Dat leidt enerzijds tot een totaal andere vervoersvraag waar verladers slim op in moeten spelen. Anderzijds is het aan de lokale, provinciale en nationale overheden om verkeerssystemen te ontwikkelen die aan deze nieuwe vraag voldoen. Duurzame en rendabele mobiliteit veronderstelt een nauw op elkaar afgestemde coördinatie van de verkeersstromen en goederenstromen, zodat mensen en goederen efficiënt en veilig op hun bestemming aankomen. Samen werken aan integrale oplossingen die leiden tot snelle, efficiënte en duurzame distributie. Door onze wereldwijde betrokkenheid bij uitdagende vraagstukken op het gebied van verkeer en vervoer kunnen wij trendsettende, state-of-the-art oplossingen leveren voor niet alleen de vragen van vandaag, maar ook die van morgen. Wij denken daar met onze klanten graag mee, al zijn we geen consultancy-organisatie.”

Lees hier de PDF-versie van het artikel.

 
Auteur: Geert Dijkstra

Robin Huizenga, Business Manager Traffic PTV Group

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.