Vialis wil Nederland vooruit brengen

donderdag 22 december 2016
timer 5 min

Op de beurs Verkeer Mobiliteit & Parkeren presenteerde Vialis eind november haar nieuwe koers. Vialis ‘maakt infrastructuur intelligent’ en wil zo – ‘met slimme oplossingen en technologie - Nederland vooruit brengen’. Speerpunten daarbij zijn veiligheid, duurzaamheid en doorstroming.

Al bijna honderd jaar is Vialis, onderdeel van VolkerWessels, werkzaam in het domein infrastructuur en mobiliteit. Een omgeving die sindsdien volledig veranderd is. “Zeker de laatste jaren hebben we te maken met uitdagingen én kansen die vragen om expertise en intelligente oplossingen”, aldus Robin van Haasteren, commercieel directeur van Vialis.

“De roep om duurzaamheid, steeds hogere eisen aan veiligheid, de mobiliteitsbehoefte die de komende jaren blijft toenemen, het zijn thema’s van nu die om een oplossing voor morgen vragen. De mobiliteitsbehoefte heeft steeds meer gevolgen voor de doorstroming. Markten, mensen en middelen die zonder beperkingen met elkaar in verbinding staan, zijn essentieel voor de toekomstige welvaart van Nederland. Uitbreiden van de infrastructuur om de doorstroming te waarborgen, is door de beperkte ruimte in ons land niet altijd een optie. We moeten de bestaande middelen daarom zo efficiënt mogelijk inrichten en benutten. Dan krijgt onze economie de kans te groeien, kunnen regio’s zich ontwikkelen en wint ons land aan concurrentiekracht én leefbaarheid. Smart mobility is dan één van de thema’s die bijdragen aan structurele oplossingen. Met de groeiende afhankelijkheid van digitale technologie groeit enerzijds onze kwetsbaarheid. Anderzijds biedt het tal van nieuwe mogelijkheden. De ontwikkelingen zijn talrijk en veelbelovend. ‘The internet of things’ en big data zetten het denken over de inrichting van de (stedelijke) omgeving op zijn kop. Alles is of wordt ‘connected’, alles genereert data. We krijgen unieke kansen om inzichten te verwerven, ons voorspellend vermogen te vergroten en preventieve maatregelen nemen. Dat wordt cruciaal om onze wegen en omgeving veilig te houden. En leefbaar, want meer mobiliteit en een ongehinderde doorstroming mogen de duurzaamheid van ons land natuurlijk niet aantasten. De toenemende behoefte aan mobiliteit moet in balans gebracht worden met het reduceren van de overlast door verkeer.”

Solution provider

Veiligheid, duurzaamheid en doorstroming zijn kortom de uitdagingen waar Vialis zich voor inzet. Van Haasteren: “Voor onze opdrachtgevers zijn we een bevlogen, betrokken en betrouwbare solution provider die hen ontzorgt op het volledige traject, van advies en ontwerp tot realisatie en beheer van de assets. Zij kunnen op ons vertrouwen als inhoudelijke sparringpartner die actief meedenkt over de beste, geïntegreerde oplossingen voor complexe vraagstukken. Binnen ons eigen domein infrastructuur en mobiliteit zetten we ons in voor de leefbaarheid van Nederland. Bij het ontwikkelen van slimme oplossingen voor veiligheid, duurzaamheid en doorstroming staan we echter nooit alleen. Om onze doelen én die van onze opdrachtgevers te behalen, werken we nauw samen. In de eerste plaats met die opdrachtgevers, maar ook met alle andere partners die bij infrastructuur- en mobiliteitsprojecten betrokken zijn.”

Minder overheid, meer Vialis

De overheid legt de uitvoering van publieke taken steeds meer bij de markt neer. Deze terugtrekkende overheid dient echter wel een adequate oplossing te bieden voor de complexe maatschappelijke uitdagingen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en doorstroming; uitdagingen waaraan ambitieuze doelstellingen verbonden zijn. “Dat vraagt om dienstverleners die bereid zijn om een belangrijk deel van de publieke taken over te nemen en daarvoor de competenties hebben. We zien het als onze verantwoordelijkheid al deze partijen, hun oplossingen én onze oplossingen tot een krachtig geheel te smeden. Bij al onze projecten is ons oog scherp gericht op de omgevingsbelangen en daar handelen we ook naar. We willen waarde toevoegen voor de lange termijn; in onze klantrelaties en ook in onze oplossingen, die altijd rekening houden met de effecten voor mens, milieu en maatschappij.”

“Wij maken infrastructuur intelligent”, zeggen we voortaan. “We grijpen uitdagingen aan om te innoveren en omarmen complexiteit. Technologie staat centraal in ons denken en doen; iedereen is ervan overtuigd dat technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan leefbaarheid. we kunnen steeds beter tegemoetkomen aan de eisen die gesteld worden aan veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de infrastructuur. En daarmee helpen we Nederland vooruit.”

----------------------------------------------------

Spookfileproject A58

Smart Mobility is geen toekomstbeeld, het gebeurt nu al. Binnen het Spookfileproject op de A58 werkt Vialis samen met andere bedrijven, overheid en kennisinstellingen aan het dempen van spookfiles, door op intelligente wijze snelheidsadviezen naar automobilisten te sturen. Binnen dit programma ‘Beter Benutten’ breidt Vialis zijn coöperatieve oplossingen breed in het land uit. Zo bouwt Vialis bestaande verkeersregelinstallaties om naar intelligente installaties die geschikt zijn voor  connected communicatie van en naar verkeersdeelnemers. En worden gegevens verzameld die worden verijkt tot verkeerskundige data en gedeeld met overheden, private partijen en de consument om de infrastructuur beter te benutten. Binnen dit kader past ook de betrokkenheid bij de geslaagde test met een zelfrijdende bus die Daimler AG in juli 2016 uitvoerde op de langste onafgebroken busbaan van Europa, tussen Schiphol en Haarlem. Doel was een zelfrijdende bus tussen het normale verkeer te laten rijden. Hiervoor moest het voertuig kunnen communiceren met de verkeersregelinstallaties, coöperatief en connected. Vialis voorzag daarom negentien verkeersregelinstallaties van coöperatieve technologie. Door vroegtijdige en betrouwbare communicatie anticiperen bus en installaties op de toekomstige verkeerssituatie. Het resultaat is een betere doorstroming, minder CO2-uitstoot en meer comfort voor de reiziger.

 

Lees hier de PDF-versie van het artikel.

 
Auteur: Geert Dijkstra

Robin van Haasteren, commercieel directeur bij Vialis

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.